skip to Main Content

Muftija zenički i predstavnici INZ o realiziranju projekta ”Javno-zdravstveni aspekt klanja životinja u domaćinstvu”

Muftija zenički i predstavnici INZ o realiziranju projekta ”Javno-zdravstveni aspekt klanja životinja u domaćinstvu” – U srijedu 18. 07. 2018. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svom uredu u Zenici primio je direktora Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prim. dr. Senada Huseinagića  i rukovodioca Veterinarskog zavoda u Institutu dr. Muhameda Gladana.

Na sastanku se razgovaralo o realiziranju projekta ”Javno-zdravstveni aspekt klanja životinja u domaćinstvu”, kojem je cilj podizanje svijesti i edukacija aktera klanja životinja u domaćinstvu, sa osvrtom na veterinarsko zdravstveni nadzor i dobru higijensku praksu u cilju smanjenja rizika po zdravlje ljudi.

Imajući u vidu da je jedna od tematskih cjelina koja će biti realizirana u okviru ovog projekta i klanje kurbana, istaknuta je važnost poštivanja fetve Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH o obaveznom dijagnostičkom ispitivanju životinje koja je namijenjena za kurban na zaraznu bolest brucelozu, kao i higijene i manipulativnih postupaka u procesu dobivanja higijenski ispravnog mesa za ishranu ljudi, te aspekta zoohigijene, zaštite okoliša i dobrobiti životinja. (Muftijstvo)

 

Back To Top