skip to Main Content

Movember – Zašto je novembar posvećen zdravlju muškaraca

Pokret obilježavanja novembra kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca dobio je naziv Movember – spajanjem riječi “moustache” (engl. brkovi) i “November” (engl. novembar) jer su brkovi određeni kao simbol čitavog pokreta. Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja. Fokus je na zdravstvenim problemima kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.

PROVJERITE STANJE – kliknite ovdje da  POPUNITE IPSS UPITNIK

(Internacionalni prostata simptom skor za osobe muškog pola)

Rak prostate

Rak prostate je među vodećim malignim oboljenjima kod muškaraca. Prema podacima GLOBOCAN-a iz 2020. godine otkriveno je 1.414.259 novih slučajeva raka prostate u svijetu, a život je izgubilo 375.504 muškaraca. Rak prostate je prema ovim podacima na drugom mjestu po incidenci, a peti kao uzrok smrti muškaraca širom svijeta.

Prema dostavljenim prijavama oboljelih od maligne neoplazme, na području Zeničko-dobojskog kantona u 2020. godini, rak prostate se nalazio na četvrtom mjestu sa učešćem od 3% u strukturi ukupnog broja novootkrivenih malignih neoplazmi (20 prijavljenih malignih neoplazmi prostate), dok je u 2021. godini broj prijavljenih malignih neoplazmi prostate iznosio 31.

Rizik od raka prostate raste sa godinama i najčešće se dijagnosticira kod muškaraca starijih od 50 godina. Također je češći kod muškaraca koji imaju historiju raka prostate u porodici, kod muškaraca koji su imali češće spolne infekcije i hronični prostatitis. U genezi mnogih oboljenja, pa i kod raka prostate, značajan faktor je stil života. Obično se nezdrava ishrana, konzumiranje alkohola i duhana i manjak fizičke aktivnosti kumulativno negativno odražavaju na zdravstveno stanje.

Rak prostate nema značajniju simptomatologiju u ranim stadijima. Sa godinama se počinju javljati određeni simptomi vezani za mokrenje o kojima muškarci nerado pričaju kao što su:

   –     otežano uspostavljanje mokrenja
–     učestalo mokrenje, posebno noću
–     osjećaj da se mokraćna bešika nije ispraznila poslije mokrenja
–     isprekidan mlaz prilikom mokrenja
–     erektilna disfunkcija.

Urološki pregled treba obaviti iza 45. godine i ponoviti ga svake tri godine. Poželjno je obaviti pregled urina i krvi radi otkrivanja upalnih procesa i određivanje PSA (prostata specifični antigen) kao i digitorektalni pregled.

Rak testisa

Rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80%) prije 50-te godine života. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra- petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95%. Važno je redovno (jednom mjesečno) pregledati testise i posjetiti ljekara ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSa i ove godine na prigodan i simboličan način organiziraju i realiziraju projekat pod nazivom: „Plavi novembar“

„Zenički dani prevencije – Plavi novembar“ će se realizirati u periodu od 14.11.-18.11.2022. godine. Planirane aktivnosti projekta su:

  • Edukacija ciljnih skupina uz promotivni info pult.
    • Predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti onkologije i radiologije u saradnji sa studentima VI godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.
    • Turnir u malom nogometu s vrijednim nagradama za najbolje.
    • EDOTEKA – Atrakcija mladih Zeničana tokom koje će se prirediti set pitanja usmjerenih ka tematici projekta.

U srijedu 16.11.2022. će biti organizovan štand u Shopping centru Zenica (12:00-14:00), a istu večer, predavanje u amfiteatru Medicinskog fakulteta UNZE na ovu temu.

Back To Top