skip to Main Content

Monitoring polena 02.-08.09.2020.

Na osnovu fenoloških opažanja koje već duži vremenski period provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na prisustvo invazivne korovske i izuzetno alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisifolia L.), početak septembra karakteriše intenzivno cvijetanje ove biljne vrste odnosno polinacija.

Analizom prikupljenog polena svih biljnih vrsta koje otpuštaju polen u ovom periodu i pregledom preparata pod mikroskopom ustanovljeno je prisustvo visoke koncentracije polena ambrozije u zraku na dan 07.09. 2020. godine i to 21 polenovo zrno po m3 vazduha.

U posmatranom periodu utvrđena je umjerena koncentracija polena koprive i niska koncentracija polena korova pelina i trava, ispod 50 polenovih zrna po m3.

Utvrđeno stanje broja polenovih zrna u m3 vazduha navedenih biljnih vrsta u potpunosti odgovara trenutnoj fenofazi rasta i razvoja pomenutih biljnih vrsta kao i atmosferskim prilikama u naznačenom periodu uzorkovanja.

S obzirom na meteorološka predviđanja i procjene vremenskih prilika od strane meteorologa za naredni period, a kojeg karakteriše toplo i suho vrijeme sa visokim dnevnim temperaturama i bez padavina očekuje se:
Visoka koncentracija polena ambrozije.
Umjerena koncentracija polena koprive.
Niska koncentracija polena pelina i trava.

Savjeti:
• izbjegavati direktni kontakta sa alergenom
• pratiti monitoring –sedmične izvještaje i preporuke iz INZ-a
• planirati aktivnosti na osnovu izvještaja monitoringa
• boravak na većim nadmorskim visinama
• redovno uzimanje terapije
• primjenjivati preporuke i savjete detaljno opisane u prethodnim izvještajima. (LINK SA PREPORUKAMA I SAVJETIMA)

 

 

 

Back To Top