skip to Main Content

Ministarstvo obrazovanja ZDK i INZ u novim projektima “za zdravije školske objekte” u 2022. godini

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (MONKS ZDK) i Institut za zdravlje i sigurnost Zenica (INZ) će tokom 2022. godine započeti niz zajedničkih projekata, koji za cilj imaju standardizaciju i poboljšanje zdravlja, unapređenje edukacije i sposobnosti učenika u školama ovog kantona.

Postepeno mijenjanje navika

Rezultat je to preliminarnog dogovora i načelnog “hodograma” aktivnosti Ministarstva i Instituta, kojeg su na sastanku u sjedištu ministarstva dogovorili ministar Spahija Kozlić i predstavnici Instituta, menadžer za kvalitet Benjamin Čaušević i načelnik Službe za školsku higijenu Nino Hasanica.

– Sastanak je, dijelom, bio posvećen, cijelom setu mogućih mjera, postupaka i poteza koje možemo učiniti da poboljšamo biosigurnosne mjere u školama, prvenstveno u školskim kuhinjama. U predpandemijsko vrijeme u više od 70 školskih objekata bile su aktivne školske kuhinje, uglavnom realizirane po principu iznajmljivanja prostora za usluge. To je uveliko doprinijelo “šarenilu” ponude, ali i nivoa održavanja higijene i standarda potrebnih da se očuva zdravlje. Cjelokupan školski sistem mora biti servis građanima, a najmlađim uz učenje lekcija treba razvijati svijest o zdravoj, organskoj, domaćoj ishrani, potrebi održavanja higijene i uopćeno sigurnoj i prihvatljivoj ishrani kao preduvjetu cjelokupnog zdravlja, istakao je ministar Kozlić.

Predloženi pravci djelovanja su radionice o zdravoj ishrani, postepeno mijenjanje navika, ali i uvođenje standarda i minimuma koje interne ili školske kuhinje u najmu prostora moraju ispoštovati kad su kvalitet i zdravstvena ispravnost ovakvog tipa objedovanja u pitanju.

Naučno-istraživački rad, što je jedna od osnovnih značajki i funkcija Instituta, te realizacija naučnih dostignuća na terenu, ovako dobijaju posebno na značaju.

– Zdravo jesti ne znači jesti skuplje ili nedostižnije obroke. Nerijetko je zdrava i optimizirana ishrana mnogo pristupačnija i povoljnija nego je predstavljaju lobiji industrijalizacije. primjer za to su voda, mlijeko i prirodni sokovi moraju biti osnova onog što se nudi mališanima, nikako zaslađeni napitci i energetska pića. Pojam zdrave škole i zdravstvene politike  je nešto čemu moramo težiti, istakao je Hasanica.

Jednak okvir za sve škole

Kako navodi Čaušević, standardi, nutricionistički usklađena i životnom dobu prilagođena ishrana, ali i zdrave životne prakse i navike su ono što se, osim u kući, mora učiniti i “nositi iz škole” u kojima učenici provode značajan dio dana.

Na obrazovnom kadru i menadžmentu svih školskih ustanova će biti, u narednim mjesecima, da postepeno standardizuju ponašanje i procese koji će svim učenicima, bez obzira pohađaju li malu seosku školu ili veliki obrazovni kompleks u glavnom gradu, osigurati optimum zdrave ishrane i niz edukacija, radionica, mjernih procesa i kontrola koji će stvarati “zdravije stanovništvo” još ranog, školskog perioda.

Zeničko-dobojski kanton je lider u oblasti “školske higijene”, kontrole higijenske ispravnosti radnih površina, ali i uvođenja kontrolnih pregleda vida, sluha, zuba, “ravnih stopala i kičme (lokomotornog sistema).

Oni se već godinama provode u više od stotinu školskih objekata u svih 12 općina i gradova Kantona, te su im podvrgnuti, ovisno o vrsti kontrole i uzrasta, svi polaznici vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti Univerziteta Zenica.

Uvođenje standardizacije u školskim kuhinjama, ali i značajno prisutnija edukacija o zdravim životnim stilovima, biće korak dalje u namjeri da najmlađi pohađaju „zdravije škole“ u primjerenijim školskim objektima i sistemu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Back To Top