skip to Main Content

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK Adnan Šabani u posjeti INZ

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Šabani danas je boravio u posjeti Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Domaćin mu je bio v.d. direktora Nermin Imamović, sa rukovodiocima tri zavoda koji djeluju Instituta i najbližim saradnicima.

Domaćini su ministra Šabanija upoznali sa istorijom, organizacijom i djelovanjem Instituta, kao i mogućnostima proširenja i unapređenja aktivnosti iz oblasti i resora koje “pokriva” ovo ministarstvo.

Ministar je informisan i pokazao je posebnu pažnju inormacijama o djelovanju INZ-a po konceptu “One health” (Jedno/Jedinstveno zdravlje) na osnovu kojeg je INZ i formiran kao zajednica tri zavoda koja brinu o zdravlju ljudi, životinja i bilja.

Razgovarano je o nizu aktivnosti poput unapređenja postojećeg sistema praćenja koncentracije polena u zraku, ali i problemu zagađenosti u općinama i gradovima ZDK.

Posebno je aktuelna tema adekvatan proces zbrinjavanja animalnog otpada u ZDK, koji je lider u FBiH i BiH po farmamam i proizvodnji mesa.

Utvrđene su osnove za dalje aktivnosti u izradi studije koja bi za cilj imala provedbu ekološki sigurnog i ekonomski isplativog zbrinjavanja, uz mogućnosti proizvodnje energije od otpada, što je trend u modernim ekonomijama.

Posebna pažnja je posvećena temama poput otpadnih voda, njihovog nadzora i kontrole, kao i njihovom ekološkom tretmanu.

Ministar Šabani je najavio namjeru da ovo ministarstvo u predstojećem periodu intenzivira aktivnosti u kojima će biti uključen INZ, koristeći tako visokokvalitetan i stručan kadar, ljudske i tehničke resurse laboratorija tri INZ-ova zavoda.

INZ

Back To Top