skip to Main Content

Međunarodni dan sestrinstva 2024

Dvanaesti maj kao datum se povezuje sa rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florens Najtingel (Florence Nightingale).

Ovogodišnji moto Međunarodnog dana sestrinstva, se obilježava pod motom „ Naše medicinske sestre, naša budućnost“.

Komora medicinskih sestara/tehničara ZDK (KMST ZDK) već nekoliko godina obilježava međunarodni dan sestrinstva.

Sestrinska radna snaga u svakom zdravstvenom sistemu i svijetu prepoznata je kao vitalna radna snaga.

Ne postoji zdravstveni sistem koji je moguće organizirati na kredibilan način bez jakih educiranih, kompetentnih i kredibilnih medicinskih sestara.

One čine više od 50% zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Medicinske sestre – tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu – u svijetu ih ima preko 30 miliona, u Bosni i Hercegovini dvadesetak hiljada, a u Zeničko – dobojskom kantonu 3200.

Položaj medicinskih sestara se u očima kreatora politike, javnosti i svih onih koji donose odluke o pružanju i financiranju zdravstvene zaštite želi iz nevidljivog pretvoriti u onaj od neprocjenjive važnosti.

S obzirom na rastuće globalne zdravstvene zahtjeve i potrebe zadovoljenja novog normalnog, medicinske sestre vjeruju u to da su ključne u rješavanju poteškoća ne samo svoje profesije, nego i zdravstvenih sustava.

Pri tome je važna uloga svake medicinske sestre, svakog njihovog glasa i namjere da one ne budu samo na prvim linijama procesa zdravstvene njege , nego i na prvim linijama promjene, zbog čega je od značaja neprestano ukazivati na njihovu vrijednost.

Dana 10. maja 2024. godine (petak) sa početkom u 17:00 sati u hotelu “Zenica” u Zenici, Komora medicinskih sestara-tehničara Zeničko-dobojskog kantona će u okviru obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva organizovati Svečanu akademiju, na kojoj će se između ostalog programa dodijeliti zahvalnice penzionerima koji su svojim radom, trudom i zalaganjem doprinjelu strukovnom razvoju sestrinstva.

Program svečane akademije:
• Svečano otvaranje
• Pozdravni govor i čestitke povodom dana sestrinstva
• Obraćanje gostiju
• Prigodno druženje uz koktel
• Zatvaranje Svečane akademije

Srdačan pozdrav i dobro došli na Svečanu akademiju!

Predsjednica KMST ZDK Sabina Čolić, dipl.med.sestra

Back To Top