skip to Main Content

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece


Međunarodni dan prijevremeno rođene djece prvi je put obilježen 17. novembra 2009. godine kao rezultat saradnje zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).
Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.
Prijevremeno rođena djeca su djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće, najčešće vrlo mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom tjelesnom težinom manjom od 2.500 grama, čak i sa 550 grama, rođena u 25. sedmice trudnoće. Životni ciklus jedne prijevremeno rođene bebe započinje rizikom i borbom za život, a uz njih ovo sve prolaze i njihove porodice.
Prema istraživanjima UN-a, svako 10. dijete na svijet dolazi prije vremena, odnosno prije 37. sedmice trudnoće
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine rodi 15 miliona prijevremeno rođene djece, a milion njih ne dočeka svoj peti rođendan.

Tipične sokne linije i ljubičasta svetla postale su simboli Svetskog dana prevencije. Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

Globalni moto za Međunarodni dan prijevremeno rođene djece za 2018. godinu je: „Raditi zajedno: Partnerstvo s porodicama u brigu o malim i bolesnim novorođenčadima“.

Back To Top