skip to Main Content

Laboratorij INZ-a uspješno akreditovan po ISO 17025 standardu

Laboratorijske analize hrane predstavljaju jednu od ključnih djelatnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Kako bi ovaj institut ostvario ciljeve iz svoje vizije bilo je neophodno opremiti mikrobiološki laboratorij. Proteklih dana naš laboratorij je uspješno prošao akreditacijski audit i time postao akreditovani laboratorij po MEĐUNARODNOM standardu ISO 17025. ISO/IEC 17025 je standard koji daje opće zahtjeve za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija. Nastao je iz ISO/IEC Vodiča 25 (ISO Guide 25), koji je izdala Međunarodna organizacija za standardizaciju 1999. godine. Standard ISO/IEC 17025 se diektno odnosi na laboratorije koje izdaju rezultate ispitivanja ili kalibracija.

Preostaje nam da sačekamo okončanje formalne procedure u državnoj akreditacijskoj agenciji da to postane i zvanično. Treba napomenuti da je naš laboratorij i do sada radio po istom standardu, ali je sada to i potvrđeno od strane tročlanog stručnog tima BATA-e.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nastao je spajanjem Zavoda za javno zdravstvo i Veterinarskog zavoda. Kao vodeća zdravstvena ustanova u oblasti javnog zdravlja na našim prostorima raspolažemo visokokvalificiranim kadrovima, opremom, te uspješno primjenjujemo nove tehnologije, zakone i pravilnike za potrebe naših korisnika.  Briga o javnom zdravlju predstavlja veliku odgovornost, stoga potenciramo stalni razvoj, u cilju ispunjenja zahtjeva najnovijih standarda.

INZ je stručna ustanova iz oblasti zaštite i unapređenja zdravlja, kroz visokostručnu specijalističku djelatnost oslonjenu na najnovija saznanja i mogućnosti savremene dijagnostičke tehnologije. Vizija razvoja Instituta je biti vodeći u državi na polju zaštite i unapređenja zdravlja ljudi i životinja, kao i zaštite poslovnih partnera od rizika u vezi sa zdravljem njihovih korisnika.

 Po okončanju formalnih procedura, te dobijanju certifikata o akreditaciji, blagovremeno ćemo obavjestiti naše građane, javnost i poslovne partnere.

 inz-lab-foto (20) inz-lab-foto (6) inz-lab-foto (8) inz-lab-foto (9) inz-lab-foto (12) inz-lab-foto (13) inz-lab-foto (17) inz-lab-foto (19)

INSTITUT ZA ZDRAVLJE I SIGURNOST HRANE ZENICA

 

Back To Top