skip to Main Content

Krizni štab usvojio revidirani Plan imunizacije u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojio je revidirani Plan vakcinacije protiv Covid-19, koji je sačinio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a koji će biti dostavljen na usvajanje Vladi ZDK-a.

Direktor INZ-a i član Kriznog štaba Senad Huseinagić podsjeća da je važeći plan donesen u februaru, u skladu s Federalnim kriznim planom, te da je plan sada prilagođen specifičnim potrebama ovog kantona.

Planom je utvrđeno da su prioriteti za vakcinaciju zdravstveni radnici, štićenici i radnici staračkih domova, kao prvi prioritet, a zatim su prioritet osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici, kao i značajne službe u zajednici.

Kako federalni Plan imunizacije nije jasno definisao prioritetnu grupu “značajne službe u zajednici”, navodi Huseinagić, kantonalnim je preciznije određena ova grupa, s tim da je lokalnim zajednicama, kao i domovi zdravlja u tim lokalnim zajednicama, omogućeno da dodaju svoje prioritetne grupe uvažavajući princip da se radi o grupama koje obavljaju visoko rizičan posao ili aktivnost, ili su smješteni u rizičnim uslovima, odnosno imaju stanje koje osobe čine izloženim riziku.

– Odredili smo da su kao dio prioritetne grupe značajne službe u zajednici javna uprava i odbrana, a tu spadaju policija, inspekcija, tužilaštvo, sudstvo, civilna zaštita. U ovoj grupi su i zaposleni u ustanovama obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanju te prijevozu ljudi, roba i skladištenju koji su posebno važan segment za privredu – kaže Huseinagić.

Navodi da je u ovom kantonu provedeno serološko istraživanje na reprezentativnom uzorku kojim je utvrđeno da je oko 40 posto populacije bilo u kontaktu s virusom te razvilo određen stepen imuniteta.

– Planiramo proširiti istraživanje i ukoliko se potvrdi da je to 40 posto, sa dodatnih 20 – 30 posto vakcinisanih mi bismo mogli reći da ćemo imati prilično visok obuhvat, odnosno da ćemo se približiti kolektivnom imunitetu, što nam daje za pravo da se nadamo da eventualna pojava četvrtog vala ne bi trebala imati posljedice kakve su bile u prethodna tri – kaže Huseinagić.

Ističe da je do sada u ovom kantonu podijeljeno preko 25.000 doza vakcine, a propalo je svega 10 doza ili 0,04 % što je izrazito dobar rezultat s obzirom da se koriste multidozna pakovanja sa 6 do 10 doza.

Press služba ZDK
Video pogledajte OVDJE

Back To Top