skip to Main Content

Do kraja novembra uradite besplatnu dijagnostiku uzročnika mastitisa ili prisustva parazita u fecesu pasa

Iskoristite priliku i do kraja novembra uradite besplatnu dijagnostiku uzročnika mastitisa ili prisustva parazita u fecesu pasa

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica provodi dva projekta po Programu Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, značajna zbog zdravlja životinja i zaštite zdravlja ljudi.

Projekat za dijagnostiku uzročnika mastitisa (upala vimena kod muznih životinja) i utvrđivanje antimikrobne rezistencije izoliranih uzročnik, te preporuku za izbor lijeka se provodi s ciljem efikasnije terapije pravilnim odabirom lijeka, što dovodi do smanjenja pojave rezistencije uzročnika, smanjuju troškovi liječenja, te neispravno mlijeko ne ulazi u lanac prehrane ljudi.

Projekat dijagnostike prisustva parazita u fecesu pasa je pokrenut s ciljem da se ustanovi procenat infestacije endoparazitima pasa koji imaju vlasnike, kao i onih bez vlasnika, bili oni tretirani antiparazitarnim sredstvom ili ne.

Oba projekta odnose se na životinje sa područja ZDK i analize laboratorija su besplatne za vlasnike životinja, do kraja novembra ove godine.

Dijagnostika dostavljenih uzoraka provodi se u laboratoriji za dijagnostiku baterijski i drugih zaraznih bolesti životinja (serološki, bakteriološki i parazitološki), na lokaciji Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“, Travnička cesta 7, Zenica.
Kako učestvovati u projektu ?
Zainteresovani vlasnici životinja mogu se obratiti najbližoj veterinarskoj stanici koja je u nadzoru na imanju ili u kojoj je životinja registrovana, a koje su već upoznate sa navedenim Projektima, te će oni organizovati uzorkovanje za analizu (50-100 ml mlijeka u sterilnoj ambalaži) ili (5-10 gr fecesa u plastičnom flakonu ili kesici) sačiniti popratni akt i izvršti dostavu.
Također, projekti su otvoreni i za vlasnike životinja te i ličnio mogu dostaviti uzorke u navedeni dijagnostiči laboratoriji, uz predhodnu konsultaciju sa licima iz Instituta.
U nadi da će te se uključiti u ove projekte, pozivamo vas na saradnju i korištenje usluga Instituta.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica                                                                                     
Back To Top