skip to Main Content

Keli Viter gošća INZ-a, održala predavanje u zeničkoj Prvoj gimnaziji 

Keli Viter gošća INZ-a, održala predavanje u zeničkoj Prvoj gimnaziji – Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je danas (srijeda) ugostio Keli Viter (Kelly Witter), menadžericu Agencije za zaštitu okoliša Vlade Sjedinjenih Američkih Država (Environmental Protection Agency – EPA).

Domaćini su bili direktor Instituta dr. Senad Huseinagić, rukovoditelj Zavoda za javno zdravstvo prof.dr. Boris Hrabač i načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a dr.med. Fadil Šabović.

Čas u Prvoj gimnaziji

Nakon sastanka u INZ-u, Viter je sa timom INZ-a posjetila Prvu gimnaziju u Zenici, gdje održala veoma zanimljivo predavanje – interaktivni čas učenicima ove škole.

Viter je govorila o sistemu i načinu mjerenja zagađujućih čestica u SAD, propisima i mjerama koje se provode u njenoj, te interesovala o razumjevanju i poimanju učenika u vezi sa značajem opasnosti od zagađenja. Ona je, uokviru EPA-e menadžerica za angažman lokalne zajednice i promoviranje STEM projekta (nauka-tehnologija-inžinjerstvo i matematika), koji podrazumjeva povezivanje više nauka.

Saradnja INZ-a i predstavnice EPA-e započeta je ranije, tokom provedbe projekta Instituta, koji govori o štetnom utjecaju zagađenja zraka na zdravlje građana u Zenici, koji je proveden po principima i uz pomoć softvera kojeg je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Studija na osnovu istraživanja INZ-a predstavljena je nedavno u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, te je zainteresovala zvaničnike američke vladine agencije EPA.

Saradnja sa školama i zajednicom

Viter je provela više od sata sa učenicima Prve gimnazije u zanimljivom razgovoru, te je istakla zadovoljstvo da su učenici pokazali visoku svijest i poznavanje tematike zagađenja i opasnosti od štetnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Viter je inženjer zaštite okoliša, radi u EPA-inom Uredu za istraživanje i razvoj i direktor je EPA-RTP programa za uključivanje u zajednicu i saradnju sa školama i zajednicom. Prethodno je radila kao terenski inženjer, a magistrirala je poslovnu administraciju i civilno i ekološko inženjerstvo, te je certificirani edukator iz oblasti zaštite okoliša.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top