skip to Main Content

Karcinomi uzrokovani HPV-om

HPV infekcije mogu uzrokovati određene vrste raka kod muškaraca i žena. Razgovarajte sa djetetovim ljekarom o vakcinaciji protiv HPV-a kako biste spriječili HPV infekcije.

HPV može uzrokovati karcinome:

  • Cerviksa, vagine i vulve kod žena
  • Penisa kod muškaraca
  • Anusa i kod muškaraca i kod žena
  • Zadnji deo grla, uključujući dno jezika i krajnike (orofarinks), i kod muškaraca i kod žena

Rak obično traje godinama, čak i decenijama, dok se razvije nakon što osoba dobije HPV. Ne postoji način da se zna ko će razviti rak ili druge zdravstvene probleme od HPV-a.

  • Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom (kao što su ljudi koji žive sa HIV/AIDS-om) mogu biti manje sposobni da se bore protiv (čistih) HPV infekcija i veća je vjerovatnoća da će razviti zdravstvene probleme uzrokovane HPV-om.

Vakcinacija protiv HPV-a može spriječiti preko 90% karcinoma uzrokovanih HPV-om, kao i analni, vaginalni, cervikalni i vulvarni prekanceri (abnormalne ćelije koje mogu dovesti do raka.

Zato HPV vakcine najbolje djeluju kada se daju u dobi od 11-12 godina, pre kontakta sa HPV virusom.

Broj karcinoma prouzrokovanih HPV-om u SAD-u

 KARCINOM Slučajevi kod žena Slučajevi ko muškaraca
Stražnji dio vrata 2,300 12,500
Cervikalni 11,100 0
Anus 4,700 2,200
Vulva 2,900 0
Penis 0 900
Vagina 700 0
Ukupno 21,700 15,600

Cervikalni karcinom i HPV

Više od 9 od 10 slučajeva cervikalnih karcinoma je uzrokovano HPV-om. Gotovo svi cervikalni karcinomi mogu biti prevenirani vakcinom protiv HPV-a.

Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama:

  • Skoro 200.000 žena ima dijagnozu prekancera grlića materice
  • 11.100 žena ima dijagnozu raka grlića materice uzrokovanog HPV-om
  • Oko 4.000 žena umre od raka grlića materice

Rak grlića materice je nekada bio vodeći uzrok smrti od raka među ženama u SAD-u. Vakcine protiv HPV-a i skrining raka grlića materice učinili su ga jednim od karcinoma koje se može spriječiti. Čak i žene koje su vakcinisane trebale bi i dalje redovno odlaziti na pregled raka grlića materice počevši od 21 godine.

Rak grlića materice je jedini tip raka uzrokovan HPV-om koji se može rano otkriti preporučenim skrining testom. Druge vrste karcinoma uzrokovane HPV-om možda neće biti pronađene dok ne izazovu ozbiljnije zdravstvene probleme. Vakcinacija protiv HPV-a sprječava infekcije koje uzrokuju ove vrste raka.

Vakcinisanje dječaka može spriječiti rak uzrokovan HPV-om kod muškaraca

HPV takođe pogađa muškarce. Otprilike 4 od svakih 10 slučajeva raka uzrokovanog HPV-om javlja se među muškarcima. Svake godine u SAD-u preko 15.000 muškaraca oboli od raka uzrokovanog HPV-om. Možete zaštititi svoje dijete od ovih karcinoma HPV vakcinom u dobi od 11 do 12 godina. Razgovarajte sa djetetovim ljekarom o HPV vakcinaciji.

 

Back To Top