skip to Main Content

Kako se zaštiti od hladnoće

Pravilnim postupanjem i pripremom se mogu spriječiti ili bitno smanjitii posljedice koje vremenske pojave ( HLADNOĆA) mogu prouzrokovat.

Na šta morate obratiti pažnju kad su NISKE temperature:

 • IZLAZAK RANO UJUTRO – IZBJEGAVAJTE
  Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelim od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranim jutarnjim i večernjim satima kad su temperature vrlo male. Vanjski sloj odjeće bi trebao biti otporan na vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više toplote od pamuka.
 • OBAVEZNI KAPA, ŠAL I RUKAVICE
  Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili direktno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara kao i potpuno niska obuća.
 • NEMOJTE DUGO BITI NA OTVORENOM
  Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.
 • TOPLI NAPICI I TERMOSTAT
  Doktori upozoravaju da se pri uzimanju tekućine  preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein. Također starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.
 • BUDITE U KONTAKTU SA SVOJIM STARIJIMA
  Starije osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koje im pogoršavaju teškoće. Preporučuje se  izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uz sebe imati lične podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.
  Za vrijeme  jakih hladnoća povećava se broj ljudi koji se javljaju doktorima sa tim problemom.

 

INZ.BA

Back To Top