skip to Main Content

Kako osigurati zdravo okruženje za svu djecu u vrtićima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, na osnovu Zaključka Federalnog štaba civilne zaštite od 12. maja, jučer izradio set procedura za početak rada predškolskih ustanova.

Procedure, detaljno opisane u dokumentu sa prilozima, ilustracijama i potrebnim upitnicima/dokumentima, dostupni su svim predškolskim ustanovama u BiH, putem web stranice Instituta inz.ba, a po službenoj dužnosti su elektronskom poštom proslijeđeni svim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Vodič za unapređenje sigurnosti u vrtićima je izrađen na osnovu smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo, ali i sličnih iskustava i praksi institucija u susjednim državama.

Sve potrebne instrukcije

U opširnom dokumentu se govori o potrebnim biosigurnosnim mjerama, rizičnim tačkama u vrtiću, te strategiji djelovanja kako spriječiti unos i širenje virusa u svakom dijelu vrtića, kao i o organizaciji rada s djecom u vrtićima u uvjetima pandemije.

– Detaljno su opisani načini izrade i postavljanja dez-barijera za ruke i obuću, primopredaja djece, ulazak djece u grupama, unutarnje aktivnosti, dolazak trećih osoba, pa i detalji putem mjerenja temperature ili prijavljivanja sumnjivih epidemioloških dešavanja nadležnim, sve do skladišenja i uklanjanja potencijalno infektivnog otpada. Cilj nam je bio da odogovorimo na što veći vroj nejasnoća i mogućih pitanja, kako zaposlenih i nadležnih u vrtićima, tako i roditelja, ističe doc.dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U dokumentu koji je Institut dao na raspolaganje svim vrtićima nalaze se i uzorci Epidemiološkog upitnika za klijente predškolske ustanove, prijedlozi grafikona za pravilno pranje ruku, korištenje dez-barijera, Liste evidencija održavanja čistoće i dezinfekcije, Lista ostvarenih kontakata sa zaposlenicima ustanove, “check” lista za dnevno praćenje zdravstvenog stanja djece i zaposlenika…

Online svi setovi potrebnih dokumenata o zaštiti

INZ je ranije sačinio i objavio besplatna izdanja Vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, Preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji.

Na web stranici Instituta inz.ba građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom.

– Panika nije rješenje, oprez jeste, zato je neophodno da se svaki građanin informiše i usvoji potrebna znanja kako zaštititi sebe i druge u javnom prostoru, poručuju iz INZ-a.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

PREUZMI OVDJE PDF DOKUMENT – VODIČ/PREPORUKE ZA VRTIĆE

DOPUNE PREPORUKA INZ-a NA OVOM LINKU

Back To Top