skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 26.02. do 04.03. 2021.

U izvještajnom periodu od 26.02. do 04.03.2021. godine evidentiran je polen lijeske (Corylus), johe (Alnus), tisa/čempres (Taxus/Cupressus), topole (Populus), brijesta (Ulmus) i predstavlja nastavak polinacije ovih biljnih vrsta na ovim prostorima. Zabilježen je početak polinacije biljne vrste iz porodice vrba (Salix).

Izvještajnu sedmicu karakteriše izuzetno toplo i suho vrijeme, sa sunčanim i toplim danima, visokim dnevnim temperaturama i do 200 C preko dana što je pogodovalo ponovnom rastu koncentracije polena drvenastih biljnih vrsta u zraku, sa tendencijom porasta iz umjerenu u visoku koncentraciju.Visoka koncentracija polena lijeske i tise od preko 90 polena/m3 u zraku, zabilježena je u dane 26.02.i 04.03.2021. godine.

Prema najavama meteorologa u narednom periodu od 05.03. do 11.03. za očekivati je postepeno snižavanje dnevnih tempertura sa mogućim padavinama, a u planinskim dijelovima i snijeg što će sniziti koncentraciju polena u zraku te pogodovati osobama alergičnim na polen.

Ukupno je evidentirano 1491 polenovih zrna/m3 zraka i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena lijeske je 21,1 %, johe 21,2 %, tise/čempresi 39,3 % , topole 9,6 % vrbe 7,3 i polen brijesta 1,2 %.

Preporuke: Rast temperatura pogoduje produkciji alergenog polena sve većeg broja različitih biljnih vrsta. Zbog pripadanja istoj porodici biljnih vrsta: joha, lijeska, breza  (por. Betulaceae) često su moguće križne reakcije alergenih biljnih vrsta što usložnjava alergološku sliku i utiče na jačinu alergijskih simptoma. Budući da je period cvjetanja velikog broja drvenastih biljnih vrsta, preporučuje se osobama koje su alergične na polen drveća da tokom ranog proljeća što više vremena provode u visokoplaninskom područiju, kako bi izbjegli kontakt sa alergenom. Izbjegavati boravak u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije u periodu od 8 do 12 h. Često pranje ruku, lica i kose. Ne treba čekati da se organizam sam izbori s alergijom, potrebno je jačati imunitet vitaminsko-biljnom kombinacijom uz ishranu bogatu proteinima. Ukoliko ove mjere nisu dovoljne da ublaže alergijsku reakciju pribjegava se medikamentoznoj terapiji uz savjet ljekara. Obavezno nošenje maske.

Back To Top