skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 23.07. do 29.07.2021.

U izvještajnom periodu od 23.07. do 29.07.2021. godine evidentirano je povećano prisustvo polena iz grupacije korova-koprive, početak polinacije pelina, kao i prisustvo prvih polenovih zrna ambrozije.

Tokom izvještajnog perioda zabilježena je niska do umjerena koncentracija polena koprive sa tendencijom njenog daljnjeg prisustva.

Koncentracija ostalih biljnih vrsta je bila  niska.

Ukupno je evidentirano 215 polenovih zrna/m3 zraka. Zastupljenost polena trava (Poaceae) 11,7 %, koprive (Urticaceae) 43,9 %, četinara (Pinaceae) 3,4 %, bokvice (Plantago) 1,5 %, lipe (Tilia) 1,9 % kesten (Castanea) 1,9 % kiselice (Rumex) 6,8 %, čempresi (Cupresus) 5,3%, pepeljuge (Chenopodium) 11,9 %, polen pelina (Artemisia) 7,0% kao i prva polenova zrna ambrozije (Ambrosia) 4,7 %.

Prema najavama meteorologa u narednoj sedmici za očekivati je slične vremenske uslove sa blagim padom dnevnih temperatura i blagom naoblakom . Za očekivati je povećanu  koncentraciju polena u zraku, posebno polena pelina i ambrozije.

Preporuke za narednu sedmicu

I tokom protekle sedmice ustanovljeno je prisustvo polena ambrozije te se u narednom periodu, a posebno u augustu i septembru očekuje znatno povećanje njegove koncentracije u zraku.

Da alergija na polen ne bi pacijenta ograničila u svakodnevnim aktivnostima potrebno ju je pametno kontrolisati.Najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje alergenima. U periodu povećane koncentracije polena građani mogu primjeniti slijeće mjere zaštite:

·         Pratiti izvještaj o vrijednostima koncentracije polena u zraku, jer poznavanje kvaliteta zraka doprinosi jačanju preventivnih mjera.

·         Osobe alergične na polen trebaju nositi masku prilikom izlaska iz kuće.

·         Preporučuje se pranje kose svaku večer, jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose.

·         Ne preporučuje se jutarnje provjetravanje prostorija i izlazak iz kuće, jer je najveća koncentracija polena ujtru kada je vlažnost povećana ili puše vjetar.

·         Ne čistite mjesta koja su napadnuta alergenom.

·         Držati zatvorenim prozore i vrata tokom povećane koncentracije polena u vazduhu u kući ili autu na cesti dok se vozite.

·         Izbjegavajte svježe pokošenu travu i šetnje u parkovima gdje se provodi košenje.

·         Koristiti klima uređaje koji čiste, hlade i suše zrak.

·         Četkati i redovno prati kućne ljubimce.

·         Ne sušiti odjeću na otvorenom u vrijeme visokih koncentracija polena

·         Preporučuje se čest boravak na planinama, jer nema zagađenja nti većih koncentracija polena.

·         Smanjena koncentracija polena je nakon kiše,jer kiša poveže zrnca polena i spusti ih na tlo.

Back To Top