skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 19. do 25. 02. 2021.

U izvještajnom periodu od 19.02 do 25.02.2021. godine evidentiran je polen lijeske (Corylus), johe (Alnus), tisa/čempres (Taxus/Cupressus), topole (Populus) i predstavlja nastavak polinacije ovih biljnih vrsta na ovim prostorima. Zabilježen je početak polinacije brijesta (Ulmus).

Izvještajnu sedmicu karakteriše izuzetno toplo i suho vrijeme, što je pogodovalo ponovnom porastu koncentracije polena drvenastih biljnih vrsta sa tendencijom porasta iz niske u umjerenu koncentraciju polena u zraku.Visoka koncentracija, 190 polena/m3 u zraku, zabilježena je 22.02. kada se posmatra prisutnost polena svih biljnih vrsta.

Prema najavama meteorologa u narednoj sedmici od 25.02. do 04.03. za očekivati je daljnji porast tempertura zraka te u skladu sa tim ponovni porast koncentracije polena u zraku.

Ukupno je evidentirano 501 polenovih zrna/m3 zraka i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena lijeske je 23,9 %, johe 23,3 %, tise/čempresi 32,7 % , topole 19,9 % i polen brijesta 1 %.

Preporuke: Čest boravak na planinama, izbjegavanje parkovskih površina, pravovremena spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik u prevenciji od polena, pratiti monitoring polena. U vrijeme najveće polinacije izbjegavati izlazak iz kuće u periodu od 8 do 12 sati prijepodne. Radove izvan kuće treba obavljati poslije kiše kada je koncentracija polena najmanja ili u kasnim poslijepodnevnim satima.Često pranje ruku i nošenje maske.

 

 

Back To Top