skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 18.06. do 24.06.2021.

U izvještajnom periodu od 18.06. do 24.06.2021. godine evidentirano je povećano prisustvo polena iz porodice Poaceae (trava) i polena iz grupacije korova-koprive kao i polena četinara.

Tokom cijelog izvještajnog perioda došlo je do rasta jutarnjih i dnevnih temperatura te u skladu sa tim i došlo je do rasta koncentracije polena u zraku. Zabilježena je umjereno do visoka koncentracija polena trava tokom cijele sedmice sa tendencijom njenog daljnjeg prisustva kao i umjerena koncentracija polena koprive i četinara.

Koncentracija ostalih biljnih vrsta je bila niska.

Ukupno je evidentirano 541 polenovih zrna/m3 zraka. Zastupljenost polena trava (Poaceae) 35,6%, koprive (Urticaceae) 23,5 %, četinara (Pinaceae) 20 %, bokvice (Plantago) 8,5 %, lipe (Tilia)3,1% kesten (Casatanea) 4,6 %, kiselice (Rumex) 3,5 % i tise/čempresi (Cupresus) 1,1 %.

Prema najavama meteorologa u narednoj sedmici, očekuje se zadržavanje visokih dnevnih temperatura što bi moglo rezultirati većom koncentracijom polena u zraku.

Preporuke za narednu sedmicu

Najčešći simptomi na polen trenutno prisutnih biljnih alergena iz porodice Poaceae, Urticaceae i Pinaceae su alergijski konjuktivitis i alergijski rinitis.

Preporuke za liječenje očnih simptoma –sezonski alergijski konjuktivitis koji se manifestuje u obliku svrbeža, crvenila , natečenosti i suzenja oka su:

·         Pacijentu se savjetuje da ne trlja oči, te mu se izdaju kapi koje će umiriti oko i isprati očnu površinu od alergena.

·         Preporučuju se kapi u obliku umjetnih suza bez konzervansa ili s konzervansom koji se razlaže na svjetlu ili nakon ukapavanja u oko, kapi sa natrijevim hijaluronatom, dekspantenolom ili njihovom kombinacijom.

·         Korisne su kapi na biljnoj bazi s kamilicom, nevenom koje će znatno umiriti oko.

·         Kapi za oči s raznim vrstama polimernih gelova koje se duže zadržavaju na površini oka, štiteći ga pritom od isušivanja i dodira alergena, te je preporuka aplicirati prije izlaska na zrak.

·         Kapi koje sadrže ektoin prirodni sastojak koji stabilizira membranu mastocita, te tako smanjuje intenzitet alergijske reakcije, te djeluje emolijentno na očnu sluznicu i štiti je od alergena.

·         Kod jače alergijske reakcije propisuju se očni  antihistaminici, te kombinacije antihistaminika i stabilizatora mastocita. Povoljan učinak nastupa ranije i traje duže. Terapiju kombinovati s umjetnim suzama da bi se alergeni što više uklonili s površine oka.

Preporuke za liječenje alergijskog rinitisa – upala nosne sluznice koja se manifestuje kihanjem, začepljenim nos, svrbež nosa, curenje, crvenilom nosa su:

·         Lijekovi koji se koriste za smirivanje nosne sluznice su:intranazalni kortikosteroidi, intranazalni ili oralni H1 antihistaminici,intranazalni kromolini, te antileukotrijeni.

·         Dekongestivna terapija u obliku sprejeva ili kapi za nos primjenjuje se kao potpora ostaloj terapiji, no potrebno je korisiti s oprezom da se ne bi dodatno irititala ili isušila nosna sluznica.

·         Zbog toga se daje prednost sprejevima koji sadrže ovlaživače u obliku natrijeva hijaluronata ili deksapantenola , te sprejevima s ektoinom koji će umanjiti intenzitet alergijske reakcije i zaštitit epitel nosne sluznice.

·         Nosnu sluznicu potrebno je što češće čistiti i ispirati morskom vodom da bi se otklanjali nakupljeni alergeni.

·         Koristiti i nosne masti koje osim što obnavljaju i vlaže nosnu sluznicu, stvaraju i mehaničku barijeru koja je štiti od alergena.

 Pratiti izvještaj o vrijednostima koncentracije polena u zraku, jer poznavanje kvaliteta zraka doprinosi jačanju preventivnih mjera.

Back To Top