skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 16.07. do 22.07.2021.

U izvještajnom periodu od 16.07. do 22.07.2021. godine evidentirano je povećano prisustvo polena iz grupacije korova-koprive, početak polinacije pelina, kao i prisustvo prvih polenovih zrna ambrozije.

Tokom izvještajnog perioda zabilježena je visoka koncentracija polena koprive na dan 21.07. sa tendencijom njenog daljnjeg prisustva.

Koncentracija ostalih biljnih vrsta je bila umjerena i niska.

Ukupno je evidentirano 166 polenovih zrna/m3 zraka. Zastupljenost polena trava (Poaceae) 6,6%, koprive (Urticaceae) 74,7 %, četinara (Pinaceae) 1,2 %, bokvice (Plantago) 1,8 %, lipe (Tilia) 1,2 % kesten (Castanea) 1,8 % kiselice (Rumex) 3,6 %, čempresi (Cupresus) 0,6%, pepeljuge (Chenopodium) 3,0 %, polen pelina (Artemisia) 34,2% kao i prva polenova zrna ambrozije (Ambrosia) 1,2 %.

Prema najavama meteorologa u narednoj sedmici očekuje se poboljšanje vremenskih prilika što bi moglo rezultirati povećanom koncentracijom polena u zraku, posebno polena pelina i ambrozije.

Preporuke za narednu sedmicu

Tokom protekle sedmice ustanovljeno je prisustvo polena ambrozije te se u narednom periodu, a posebno u avgustu i septembru očekuje znatno povećanje njegove koncentracije u zraku. Polen ove korovske vrste izuzetno je jak aeroalergen i potrebno je svega 20 do 30 polenovih zrnaca u kubnom metru da izazove alergijsku reakciju kod preosjetljivih osoba.

Zbog specifičnog hemijskog sastava i samog oblika, polenova zrna se lako „zalijepe“ za sluzokožu gornjih disajnih puteva i dalje dovode do alergijske reakcije osjetljivih osoba tzv polinoze.

Da alergija na polen ne bi pacijenta ograničila u svakodnevnim aktivnostima potrebno ju je pametno kontrolisati.Najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje alergenima. U periodu povećane koncentracije polena građani mogu primjeniti slijeće mjere zaštite:

·         Osobe alergične na polen trebaju nositi masku prilikom izlaska iz kuće.

·         Preporučuje se pranje kose svaku večer, jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose.

·         Ne preporučuje se jutarnje provjetravanje prostorija i izlazak iz kuće, jer je najveća koncentracija polena ujtru kada je vlažnost povećana ili puše vjetar.

·         Ne čistite mjesta koja su napadnuta alergenom.

·         Držati zatvorenim prozore i vrata tokom povećane koncentracije polena u vazduhu u kući ili autu na cesti dok se vozite.

·         Izbjegavajte svježe pokošenu travu i šetnje u parkovima gdje se provodi košenje.

·         Koristiti klima uređaje koji čiste, hlade i suše zrak.

·         Četkati i redovno prati kućne ljubimce.

·         Pratiti izvještaj o vrijednostima koncentracije polena u zraku, jer poznavanje kvaliteta zraka doprinosi jačanju preventivnih mjera.

·         Ne sušiti odjeću na otvorenom u vrijeme visokih koncentracija polena

·         Preporučuje se čest boravak na planinama, jer nema zagađenja nti većih koncentracija polena.

·         Smanjena koncentracija polena je nakon kiše,jer kiša poveže zrnca polena i spusti ih na tlo.

Back To Top