skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 16.04. do 22.04. 2021.

U izvještajnom periodu od 16. do 22.04.2021. godine evidentirana je smanjena koncentracija polena lijeske (Corylus), brijesta (Ulmus), vrba (Salix), topole (Populus), johe (Alnus), javora (Acer) i predstavlja završetak polinacije ovih biljnih vrsta, na ispitivanom području, ali i povećano prisustvo polena breze (Betula), jasena (Fraxinus) tisa/čempres (Taxus/Cupressus), i graba (Carpinus) te predstavlja nastavak polinacije biljaka iz skupine drveća na ovim prostorima.

U drugom dijelu izvještajnog perioda došlo je do porasta dnevnih temperatura te u skladu sa tim postepenog porasta koncentracije polena u zraku što se posebno odnosi na polen breze, pri čemu je u dane 20. 21. i 22. 04. zabilježena visoka koncentracija.

Koncentracija ostalih biljnih vrsta je bila umjerena do niska.

Ukupno je evidentirano 871 polenovih zrna/m3 zraka i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena breze 74,5 %, tise/čempresi 4,0 %, jasena 18,9%, javora 1 %, četinara 1,0 %.

Prema najavama meteorologa za narednu sedmicu, očekuje se stabilizacija vremenskih prilika i porast temperature što će značiti i povećanu koncentraciju polena u zraku.

Preporuke za narednu sedmicu

Predviđanja za narednu sedmicu su visoke koncentracije polena breze koja u mjesecu aprilu ima najveći intenzitet cvatnje. Polen johe i lijeske je u drastičnom padu što jako pogoduje osobama  sklonim alergijama, zbog izostavljene križne reakcije polena johe i lijeske koji se u zraku pojavljuje prije polena breze što se može vidjeti iz dosadašnjeg monitoringa polena pomenutih vrsta. Polenova zrnca breze su lagana, a nošena vjetrom mogu se prenjeti na udaljenost više od 100 km. Alergenski značaj polena biljaka iz porodice Betulaceae je u tome što stabla proizvode vrlo veliku količinu polena koji se vjetrom vrlo brzo prenosi do respiratornih puteva. Najveći dio polena, oko 90%, ostaje na mjestu otpuštanja. Najčešći simptomi alergija gornjeg disajnog sistema su:curenje vodene sekrecije nosa-rinoreja, kihanje 2 do 20 puta, začepljenost nosa, svrabež nosa, često se javlja i iritacija očiju, suhi i nadražajni kašalj, ponekad i otežano disanje koje može da pređe i u astmu. Preporuka je zaštititi sluznicu nosa, primjenom preparata za nos na bazi ektoina, u težim slučajevima uz savjet ljekara  primjena topikalnih kortikosteroida i topikalnih antihistaminika koji se apliciraju direktno u nos ili kapaju u oči te primjena oralnih antihistaminika. Preporuka je nošenje maske pri izlasku iz kuće, pranje kose svaku večer jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose. Izbjegavati boravak u prirodi kada je polinacija najveća  a to je period  u jutarnjim satima. Ono što je jako bitno naglasiti jeste da se sve češće otkriva takozvana križna reakcija između alergije na polen i određenog voća i povrća. Povezuje se križna reakcija alergija na polen breze s alergijom na jabuku, mrkvu, kivi, celer, trešnju, krušku i krompir. Simptomi nakon konzumiranja sirovog voća i povrća su od bezazlenog kašljucanja do larinogspazma što zahtjeva hitnu intervenciju. Preporuka je da se navedeno voće i povrće smije konzumirati termički obrađeno. Osobama alergičnim na polen se uz obaveznu medikamentoznu terapiju, preporučuje jačati imunitet različitim antioksidansima sa posebnim akcentom na vitamin C u kombinaciji sa Ca jer vitamin C potiču razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije, a izaziva simptome poput suzenja očiju, oticanja sluznice.

Back To Top