skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 12. do 18.03. 2021.

U izvještajnom periodu od 12.03. do 18.03.2021. godine evidentiran je polen lijeske (Corylus), johe (Alnus), tisa/čempres (Taxus/Cupressus), topole (Populus), brijesta (Ulmus) i predstavlja nastavak polinacije biljaka iz skupine drveća  na ovim prostorima. Uz početak polinacije vrba (Salix), zabilježen je početak polinacije drveća iz porodice Oleaceae, rod Fraxinus, jasen

Početak izvještajne sedmice 12.03. karakteriše toplo i suho vrijeme te je zabilježena umjerena koncentracija polena johe (25), lijeske (22), tise (23) i topole 19 polenovih zrna/m3 vazduha odnosno ukupno 106 polenovih zrna/m3 vazduha. Nastavak sedmice i najavljeno daljnje snižavanje temperature sa sniježnim padavinama u brdskom dijelu i susnježicom u nizinama doprinijelo je nižim koncentracijama polena u zraku svih biljnih vrsta te je ostatak izvještajnog perioda obilježen niskim koncentracijama polena u zraku.

Prema najavama meteorologa i u narednom periodu od 19.03. do 25.03. za očekivati je slične vremenske uslove sa postepenim porastom dnevnih temperature te u skladu sa tim postepeni porast koncentracije polena u zraku.

Ukupno je evidentirano 213 polenovih zrna/m3 zraka i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena lijeske je 18,7 %, johe 21,1 %, tise/čempresi 20,2 %, topole 19,2 % vrbe 11,3 %, brijesta 7,0 % i polen jasena 2,3 %

Preporuke: Važno je znati da, rast temperatura pogoduje produkciji alergenog polena sve većeg broja različitih biljnih vrsta. Zbog pripadanja istoj porodici biljnih vrsta: joha, lijeska, breza  (por. Betulaceae) često su moguće križne reakcije alergenog polena, što usložnjava alergološku sliku i utiče na jačinu alergijskih simptoma. Budući da je period cvjetanja velikog broja drvenastih biljnih vrsta, preporučuje se osobama koje su alergične na   polen drveća da tokom ranog proljeća što više vremena provode u visokoplaninskom području, kako bi  izbjegli kontakt sa alergenom. Izbjegavati boravak u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije polena u periodu od 8 do 12 h.Često pranje ruku, lica i kose. Ne treba čekati da se organizam sam izbori s alergijom, potrebno je jačati imunitet vitaminsko-biljnom kombinacijom uz ishranu bogatu proteinima. Ukoliko     ove mjere nisu dovoljne da ublaže alergijsku reakciju pribjegava se medikamentoznoj terapiji uz savjet ljekara. Obavezno nošenje maske.

 

Back To Top