skip to Main Content

Izvještaj o ispitivanju alergenog polena u zraku od 12. do 18. 02. 2021.

U izvještajnom periodu od 12.02 do 18.02.2021. godine evidentiran je polen lijeske (Corylus), johe (Alnus), tisa/čempres (Taxus/Cupressus), topole (Populus) i predstavlja nastavak polinacije ovih biljnih vrsta na ovim prostorima. Zabilježen je početak polinacije breze (Betula).

Sniježne padavine i niske temperature u izvještajnom periodu rezultirale su i umjerenom koncentracijom polena u zraku što je ujedno i olakšanje za osobe alergične na polen.

Prema najavama meteorologa u narednim danima očekivati je porast tempertura te u skladu sa tim ponovni porast koncentracije polena u zraku pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije.

Ukupno je evidentirano 99 polenovih zrna/m3 i sva su iz skupine drveća. Zastupljenost polena lijeske je 66,6 %, johe 17 %, tise/čempresi 10 % , topole 5 % i polen breze 1 %.

Preporuke: Čest boravak na planinama, izbjegavanje parkovskih površina, pravovremena spoznaja o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik u prevenciji od polena, pratiti monitoring polena. U vrijeme najveće polinacije izbjegavati izlazak iz kuće u periodu od 8 do 12 sati prijepodne. Radove izvan kuće treba obavljati poslije kiše kada je koncentracija polena najmanja ili u kasnim poslijepodnevnim satima. Često pranje ruku i nošenje maske

 

Back To Top