skip to Main Content

Video spot koji poziva na prevenciju karcinom grlića maternice

Institut za zdravlje i sigurnost hrane već cijelu deceniju učestvuje u inicijativi i projektu obilježavanja Evropske sedmica prevencije karcinoma grlića maternice.

Iako se ovaj datum od 2007. godine obilježava u posljednoj sedmici mjeseca januara svake godine potreba suočavanja i informisanja sa potrebom prevencije je konstantna, 365 dana u godini. Podsjećamo, program Evropske sedmice pokrenula je Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma – European Cervical Cancer Association (ECCA). 

Zato je INZ, uz do sada poznate vidove kampanje odlučio da, u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem (BNP), priredi video spot kojim tri poznate bh. glumice upozoravaju svoje i upoznaju svoje sugrađanke i sve žene na potrebu preventivnih pregleda kojim se na vrijeme može otkriti karcinom grlića maternice.

Glumice Faketa Salihbegović – Avdagić, Sabina Kulenović i Snežana Vidović, uz rukovođenje i režiju rediteljke Lajle Kaikčija učestvovale su u spotu u kojem su pozvale na ozbiljniji pristup prevenciji karcinoma. 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća. Invazivni karcinom grlića maternice smatra se bolešću koja se može izliječiti, ali zbog neredovnih  ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije i zanemarivanja svog tijela i zdravlja, ova maligna bolest bilježi značajnu stopu smrtnosti.

Karcinom grlića maternice predstavlja pojavu malignih (izmjenjenih, atipičnih ćelija) na sluzokoži grlića maternice. Glavni uzrok ove bolesti je Humani papilloma virus (HPV) koji je izlovan u 99,7% žena oboljelih od karcinoma grlića maternice. Postoji oko 100 tipova HPV-a, od čega su najopasniji za nastanak karcinoma najonkogeniji tipovi 16 i 18. Simptomi karcinoma grlića maternice su rijetki i nespecifični, to može biti krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa , krvav vaginalni iscjedak te bol u genitalnom području.

Rizične grupe žena su:

Žene koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16-te godine)
Brojni seksualni partneri
Odnosi sa muškarcem koji ima HPV infekciju
Odsustvo normalnog imunog odgovora
Dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva
Žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3
Neredovni ginekološki pregledi

Zlatni standard u borbi protiv karcinoma grlića maternice je redovan ginekološki pregled i PAPA test te vakcinacija. Redovni pregledi imaju za cilj da promjene na grliću maternice otkriju rano, prije nego što prerastu u karcinom i kada mogu na vrijeme da se otklone. Sve žene, u dobi od 20-te godine, odnosno od trenutka stupanja u seksualne odnose treba da idu na redovne preglede. U prvo vrijeme pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna PAPA testa, tj. uredna nalaza, pregledi bi se trebali raditi svake tri godine.

Prevencija karcinoma grlića maternice:

Poboljšana lična higijena
Izbjegavanje čestog mijenjanja seksualnog partnera
Primjena kondoma
Redovni ginekološki pregledi
Redovne citološke kontrole
Prevencija i liječenje povećanog vaginalnog iscjedka
Energično liječenje svih cervikalnih lezija

POGLEDAJTE VIDEO NA NAŠEM YOU TUBE KANALU: 
Back To Top