skip to Main Content

INZ: Zgrada Zavoda za medicinu rada ZDK prva dobila status “Aktivne zgrade”

Institut za zdravlje i  sigurnost hrane Zenica je počeo implementaciju projekta “Aktivne zgrade”, uokviru Javnog poziva “Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH – Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika – pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost”.

Na osnovu poziva iz Instituta, desetak javnih institucija i ustanova je prihvatilo učešće, a nakon priprema, počela je i implementacija na terenu. Javna ustanova Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona je prva ustanova u Zenici i kantonu čija zgrada je u četvrtak poslijepodne dobila status “Aktivne zgrade” sa oznakama i preporukama koje vode do zdravijeg života.

Još u desetak ustanova u Zenici

Ideja projekta zasnovana je na iskorištavanju i mobilizaciji postojećih stepeništa, čiji su benefiti korištenja višestruki. Građani nisu svjesni koliko značajan zdravstveni resurs imaju u svojoj blizini, svaka zgrada ima stepeništa koja se jako malo ili nimalo ne koriste, a benefiti njihovog svakodnevnog korištenja su višestruke. Projektom se korisnicima, uposlenicima i posjetiocima, kroz radionice vođene od strane doktora, objašnjava zašto trebaju svakodnevno izabrati stepenice umjesto lifta, a taj izbor biti će im olakšan i vidljiviji postavljanjem motivacionih i zdravstvenih poruka na i pored stepeništa.

Tako je prva radionica održana u Zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK, dok su istovremeno stepenice i hol u prizemlju obilježeni pripremljenim prigodnim materijalima, koji pozivaju na aktivnije korištenje stepenica. Predavanje zaposlenicima Zavoda je održala dr. Fatima Bašić iz Instituta za zdravlje. Zaposlenici, ali i posjetioci ove zgrade bili su oduševljeni iznenadnom promjenom izgleda prizemlja i stepeništa u ovoj zgradi.

– Nakon Zavoda, predavanja i označavanje će se obaviti u tri zgrade Kantonalne bolnice Zenica, zgradi Poliklinike, odnosno Doma zdravlja i INZ-a, Pedegoškog zavoda, Porezne uprave – kantonalnog ureda Zenica, zgradi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Fonda PIO/MIO, Službe za zapošljavanje ZDK, Vlade ZDK (RMK Promet), Bosanskog narodnog pozorišta, Gradske uprave, te Ministarstva obrazovanja ZDK. Postoji mogućnost da se u ovaj projekt uključe i status “Aktivne zgrade” dobiju objekti nekih fakulteta Univerziteta u Zenici, ali i druge ustanove koje pokažu interes, navodi Adela Beriša, stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte u INZ.

Značaj korištenja stepenica 

Svakodnevno korištenje stepenica smanjuje rizik od bolesti srca, rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, rizik od osteoporoze, povećava nivo energije, unaprijeđuje imuni system, jača mišiće i zglobove, povećava lučenje hormona endorfina, što ima povoljan uticaj na mozak, te pomaže održavanju tjelesne težine i gubitku viška kilograma.

Uglavnom “sjedeći” poslovi zahtijevaju najmanje 6 – 8 sati sjedenja za računarom. Više od 90 posto uposlenika ne koriste stepenice i nemaju redovnu fizičku aktivnost. Stepenice se ne koriste zbog nezanja o zdravstvenim benefitima, manjka kondicije, stalne žurbe na posao, zbog navike korištenja lifta i slično.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top