skip to Main Content

INZ sarađuje u formiranju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pri Zavodu „Andrija Štampar“ Zagreb

Centar u vrijednosti 8,64 miliona eura gotovo u cjelosti finansiran iz bespovratnih sredstava EU. Tri institucije iz BiH potpisale Pismo namjere o saradnji sa budućim Centrom potpisale tri institucije iz BiH

 Ceremonijom i prezentacijom u Zagrebu, jučer (srijeda) je promoviran početak trogodišnjeg procesa gradnje i uspostave Centra za sigurnost i kvalitetu hrane uokviru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba “Andrija Štampar”.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je jedna od tri bh. institucije koje su uključene u ideju i projekt stvaranja ovog centra, kao partneri u regionalnoj saradnji. Tim povodom na ceremoniji u Zagrebu su prisustvovali čelni ljudi INZ-a.

 – Pismo namjere koje je bilo početni dokument za pokretanje ovog projekta, sa Zavodom “Andrija Štampar” je potpisao i naš Institut, te dva fakulteta, Medicinski iz Zenice i Farmaceutski iz Sarajeva. Potpisnici su i niz institucija iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Inače, INZ ima značajnu saradnju sa zavodom “Andrija Štampar”, uokviru koje je razmjena iskustva i ideja, te tehnička saradnja i pomoć, ističe direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić.

 Centar će značajno unaprijediti naučne i istraživačke kapacitete istraživanja kao podrške jačanju konkurentnosti privrede i društvenog razvoja susjedne Hrvatske.

 Projekt je vrijedan gotovo 64 milijuna kuna (8,64 miliona eura), sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a od ukupnog iznosa čak 62 miliona su bespovratna sredstva. Razdoblje provedbe projekta je do 1. oktobra 2022. godine.

 U okviru ovog projekta provest će se rekonstrukcija postojeće i dogradnja nove zgrade u kojoj će Centar biti smješten, opremanje sofisticiranom naučno -istraživačkom i laboratorijskom opremom. Centar će se opremiti i s informatičkom opremom koja će omogućiti pohranjivanje baze podataka i rezultata istraživanja, te povezivanje s bazama drugih znanstveno-istraživačkih institucija i bazama vezanim uz sigurnost hrane u Europskoj uniji i šire.

 Direktor zagrebačkog Zavoda Zvonimir Šostar naglasio je kako će se po prvi put izotopnom analizom moći utvrditi geografsko porijeklo hrane, te će se na taj način proizvođačima hrane omogućiti da se bolje plasiraju na domaćem i tržištu Evropske unije.

Gradnja Centra započeti u u februaru ili martu naredne godine, a planirani početak rada je proljeće 2020. godine.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je intenzivirao prekograničnu saradnju i učešće u projektima iz oblasti zdravlje i sigurnosti hrane, uokviru fondova EU i domaćih institucija.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica 

 

Back To Top