skip to Main Content

INZ prvi u BiH usklađuje rad laboratorija sa novim EU standardima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je organizovao seminar  “Novi standard za kompetentnost laboratorija (ISO/IEC 17025:2017), prvi ovakve vrste u BiH, uz pomoć predavača iz Evropskog Centra za Laboratorijsku Izvrsnost (European Centre for Laboratory Excellence).

Objavljeno je novo izdanje međunarodne norme ISO/IEC 17025, koja propisuje zahtjeve za osposobljenost laboratorija. Ovaj je seminar osmišljen da uputi polaznike u glavne promjene u normi, predloži neke praktične savjete za primjenu, te uputi polaznike kako planirati i uspješno prijeći sa staroga na novo izdanje. Seminar je u prvom redu namijenjen osoblju akreditiranih laboratorija koje je odgovorno za primjenu i održavanje njihovog sistema upravljanja.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je opredijeljen da njegove laboratorije što prije postanu međunarodno kompetentne, tako da i sve njegove usluge budu referentne i certificirane. Zato smo, uz pomoć kolega iz Evropskog centra za laboratorijsku izvrsnost iz Zagreba (European Centre for Laboratory Excellence) odlučili da organizujemo prvi ovakav skup u BiH, a u cilju jačanja kapaciteta i osoblja laboratorija INZ-a, u skladu s novim normama standarda 17025, kazao je dr. Muhamed Gladan, rukovodilac Veterinarskog zavoda u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

On ističe kako je rok za prelazak na nove norme svih laboratorija godina dana, a INZ prvi u BiH je napravio konkretne korake u tom pravcu. Podršku u organizaciji ovog skupa pružili su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede Zeničko – dobojskog kantona.

Mladen Jakovčić, predsjednik Hrvatskog mjeriteljskog društva (HMD), je sa kolegama iz Evropskog Centra za Laboratorijsku izvrsnost bio jedan od predavača. On je istakao dobru saradnju sa zeničkim Institutom, koja je rezultirala pozivom da INZ bude partner i suorganizator u organizaciji najvećeg regionalnog skupa o sigurnosti hrane, koji će u novembru biti održan u Opatiji.

-Održali smo već šesdesetak sličnih skupova u Hrvatskoj, jer predstoji relativno kratak rok za usaglašavanje standarda za kompetentnost laboratorija. Ovo je prvi ovakav skup u BiH i radujemo se saradnji sa INZ-om, te vjerujemo da će i laboratoriji u BiH ubrzano pristupiti usaglašavanju sa traženim odredbama i standardima međunarodnog certificiranja, kazao je Jakovčić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top