skip to Main Content

INZ povodom Svjetskog dana prve pomoći – Povećanje sigurnosti u školama i edukacije iz prve pomoći

U okviru obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći 2018. godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) provodi niz mjera i aktivnosti kojima nastoji povećati sigurnost svih, a prioritetno školske djece i omladine, te educirati sve građane iz oblasti prve pomoći unesrećenim.

Povrede zauzimaju visoko mjesto kao uzrok smrti. Da su nesreće sastavni dio svakodnevnog života pokazuje i podatak da svakih pet sekundi u svijetu umire jedna osoba od posljedica povređivanja.

Značaj pružanja Prve pomoći

Prva pomoć je važan korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i povećanju šansi za preživljavanje. Slučajni prolaznici koji se zateknu na mjestu nesreće zaslužni su za oko 90 posto spašenih života. Brzo djelovanje, poduzimanje odgovarajućih mjera, do dolaska profesionalnih ekipa smanjuje smrtnost i dalje povređivanje.

Služba za školsku higijenu INZ-a svake godine radi na povećanju sigunosti u školama kroz edukacije iz prve pomoći, nastavnog i drugog osoblja i učenika u svim osnovnim i srednjim školama, osoblja u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, studenata fakulteta, kao i ekipe prve pomoći (sekcija) u osnovnim i srednjim školama u ZDK.

Uz edukacije, polaznicima će biti distribuirani štampani materijali sa osnovama prve pomoći u vidu brošura i knjiga, te plakata sa prikazanim osnovnim smjernicama za prvu pomoć kod iznenadnih stanja ili oboljenja (snižen nivo šećera u krvi – hipoglikemija, astmatični napad, epileptični napad, gušenje stranim tijelom).

Također, namjenske brošure veličine saobraćajne dozvole će biti distribuirani u trenutku preuzimanja saobraćajnih dokumenata uz pomoć partnera iz policijskih stanica širom ZDK, zahvaljujući partnerstvu sa MUP-om ZDK.

Za četiri godine educirano 8.549 osoba

U periodu od 2013. do 2017. godine na području ZDK provedene su edukacije za različite ciljne grupe u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, te fakultetima. O osnovama prve pomoći ukupno je educirano 8.549 osoba, (u osnovnim, srednjim školama, na fakultetima i u predškolskim ustanovama), što je prema procjeni više od 12 posto svih polaznika nastave.

Međutim, važnije je istaći da su edukaciju prošla po dva učenika iz svakog školskog odjeljenja svih uzrasta osnovne i srednje škole na području ZDK, te u svakom školskom odjeljenju postoje učenici koji mogu da reaguju u slučaju potrebe.

Partnerstvo u projektima i zadacima koji se odnose na ovu oblast kontinuirano je sa Crvenim križem ZDK, Crvenim križem Grada Zenica, te ostalim općinskim organizacijama Crvenog križa.

Cilj obuke je da se preventivno djeluje na povrede koje se događaju u prostorima škola za vrijeme nastavnih i vannastavnih aktivnosti, kao i njihovo pravilno zbrinjavanje, zbog realne mogućnosti povređivanja učenika. Edukacija se sastoji od teorijskog dijela i praktične demonstracije od dva nastavna časa (90 minuta).

Edukacija, plakati, brošure, knjiga…

Osim edukacija u školama, redovno se priprema i distribuira štampani materijal koji služi kao uputa za pružanje prve pomoći, kao što su plakati koji su izloženi u školskim hodnicima i učionicama, brošure koje se distribuiraju učesnicima edukacija, ali i prilikom izdavanja vozačkih dozvola u stanicama policije, te putem benzinskih pumpi.

Također, u izdanju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane štampana je i distribuirana knjiga sa naslovom „Prva pomoć za djecu, zdravstvene laike i polaznike kurseva prve pomoći“ koja umjesto stručnih izraza koristi tekst i ilustracije potpuno prilagođene djeci i osobama koje se profesionalno ne bave zdravstvom.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

PREUZMI BROŠURU U PDF FORMATU – KLIKNI OVDJE

 

Back To Top