skip to Main Content

INZ: Posjeta delegacije ZJZ Tuzlanskog kantona

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je posjetila delegacija Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (ZJZ TK), koji u okviru Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju ima odjel koji se bavi preventivno-promotivnom zdravstvenom zaštitom školske djece i omladine – školskom higijenom.

 Tokom dvodnevne posjete, kolege iz Tuzle željeli su da steknu uvid u znanja i iskustva u ovoj oblasti od tima Službe za školsku higijenu INZ.

 Razgovaralo se o organizaciji djelatnosti preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih u školama i  fakultetima na primjeru Službe za školsku higijenu u Zenici, kao i o konkretnim metodologijama provođenja skrininga lokomotornog sistema (kičma i tabani), skrininga vida, te skrininga sluha.

 Također, tim školske higijene INZ dao je informacije o tome kako organizovati rad, te prikupiti povratne informacije o daljoj dijagnostičkoj obradi nakon provedenih skrining programa, uz napomene o svim otežavajućim aspektima.

 Drugi dan posjete kolege iz Tuzle su sa timom školske higijene posjetili OŠ “Ahmed Muradbegović” Stranjani Zenica i njenu područnu školu u Pojskama, te praktično stekli uvid u način provođenja sva tri skrining programa.

 Saradnja i razmjena znanja i iskustva u oblasti preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih u školama i fakultetima na relaciji Zenica – Tuzla, ali i sa ostalim Zavodima za javno zdravstvo koji provode ovu djelatnost nastavit će se i u budućnosti. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top