skip to Main Content

INZ: Počela je nova sezona monitoringa polena i spora na području ZDK

Instaliranjem uzorkivača polena i spora početkom ove sedmice na lokalitetu u centru Zenice, počela je nova sezona mjerenja prisustva alergenog polena i spora na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), i trajat će do kraja oktobra 2022. godine, potvrdio je rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja uokviru INZ Kasim Velić.

Tri grupacije polena

Uzorkivač (“klopka” za polen) hvata polen i spore aktivno usisavajući deset litara zraka u minuti, kako bi se dobio reprezentativan uzorak polena svih biljaka ispitivanog područja u svrhu dobijanja relevantnih podataka.

Površina područja koje obuhvata područje monitoringa iznosi 558,5 kvadratnih kilometara, sa prosječnom nadmorskom visinom od 350 m nadmorske visine, područjem dominira rijeka Bosna, a ograničeno je sjevernom vrandučkom i južnom lašvanskom sutjeskom, zauzima centralni geografski položaj u Bosni Hercegovini.

– Aparat za uzorkovanje polena i spora nabavljen je i prvi put postavljen u maju 2020. godine i ovo je treća sezona monitoringa polena i spora na ovom području. Naš posao je identifikacija i analiza 24 vrste polenovih zrna različitih biljnih vrsta. Identifikacija i analiza se vrši, između ostalog, na osnovu oblika i veličine polenovog zrna, vrsti, rasporedu i broja otvora, ističe Velić.

Sve biljne vrste koje otpuštaju polen, a posebno one čiji polen ima alergena svojstva mogu se podijeliti u tri grupacije.

Prva je “drvenaste biljne vrste” koje polen prema polenskom kalendaru otpuštaju već od kraja januara do početka maja i koje su prisutne na cijelom području Zeničko-dobojskog kantona, ponajviše u brdskom i brdsko-planinskom dijelu ali i uz riječne tokove.

Među njima su lijeska, joha, tise, čempresi, breza, brijest, vrba, topola, jasen, platan, hrast, smrča, omorika, bor, jela, javor, divlji kesten, grab, domaći kesten, bukva, orah, zova i lipa.

Drugu grupaciju čine zeljaste biljke među kojima one iz porodice trava, čiji je polen prisutan prema polen kalendaru od kraja aprila do sredine septembra i prisutne su na cijelom području Zeničko-dobojskog kantona bez obzira na nadmorsku visinu.

Između ostalih, to su lisičji rep, mirisavka, krestac, ježevica, mekuš, ljulj, mala livadarka, kukuruz i slične.

Treću grupaciju čine zeljaste korovske biljke sa ljetno-jesenskim otpuštanjem polena.

Čini je mali broj biljaka, ali sa veoma opasnim polenom, koji pri niskim koncentracijama u zraku, izaziva alergijske reakcije. Između ostalih, to su rape, bokvica, kopriva, štavalj, pelin, limundžik…

Među njima je ambrozija ili fazanuša najznačajnija korovska biljka, veoma invazivna i sa najvećim alergijskim potencijalom koje na ovim prostorima unazad dvije do tri decenije nije bilo.

U evropskoj mreži mjerača polena

– Osnovni cilj monitoringa je procjena kvalitativno-kvantitativnog sastava polena alergogenih vrsta biljaka u donjim dijelovima troposfere tokom vegetacijske sezone na području Zeničko-dobojskog kantona. Praćenjem polinacije postižemo ranu identifikaciju, a redovnim informisanjem i davanjem preporuka i savjeta umanjujemo štetne posljedice koje alergije postižu. Dodatno, pripremamo dovoljan broj informacija za izradu i objavu polenskog kalendara ZDK, navodi Velić.

Kako navode u INZ, realizacija ovog projekta rezultirala je podnošenjem zahtjeva za pristup u Evropsku aeroalergenu mrežu (European Aeroallergen Network – EAN), a potom i prijemom u punopravno članstvo ove asocijacije, tako da je ova monitoring stanica postala sastavni dio evropske mreže polena.

EAN je baza podataka, osnovana 1986. godine u Beču u kojoj se skupljaju podaci o koncentraciji polena iz tzv. “monitoring jedinica” raspoređenih po gotovo svim zemljama Evrope kao i članstvo u timu za borbu protiv ambrozije.

Podaci o pojavljivanju, vrstama i koncentraciji polena, sedmično se zatim šalju u nacionalne centre koji podatke prosljeđuju u evropski koordinacijski centar.

– INZ intenzivno radi sa općinama i gradovima u ZDK ka proširenju mreže monitoringa polena za cijelo područje Kantona, te se tokom 2022. godine očekuje nabavka uzorkivača polena u općini Tešanj, te u gradovima Zavidovići i Visoko, čime bi u potpunosti imali punu kontrolu početka i trajanja polinacije alergenih biljnih vrsta i pravovremenu informaciju za građane osjetljive na polen sa ciljem poduzimanja adekvatnih mjera zaštite, navodi Velić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top