skip to Main Content

INZ-ov projekt okončan i u Maglaju, nastavak u Zenici, Žepču i Zavidovićima

Projekt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) “Zdrave, snažne, edukovane” nastavljen je na području općine Maglaj, i to u Prvoj osnovnoj školi, OŠ “Novi Šeher” i OŠ “Maglaj”. Ovim projektom je u Maglaju obuhvaćena 101 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovne škole.

Ukupno će biti obuhvaćeno oko 2.300 djevojčica u dvanaest općina Zeničko-dobojskog kantona, a prethodno projekt je proveden u osamnaest školskih objekata u Olovu, Kaknju, Brezi, Varešu, te započet u Zenici, Žepču i Zavidovićima.

– Projekt provodi Službe za školsku higijenu INZ-a, a svaka od učenica – učesnica predavanja dobija edukativnu brošuru o reproduktivnom zdravlju, prvoj menstruaciji i higijenskim navikama vezanim za ovaj proces u pubertetu i kasnijoj adolescenciji, koju su priredili stručnjaci INZ-a prilagođenu uzrastu korisnica-čitateljki, Dvije bh. društveno odgovorne kompanije “dm drogerie markt BiH” Sarajevo i “Violeta” Grude finansijski su pomogle projekt, a svakoj od učenica darovale prigodan higijenski paket, a ukupna vrijednost donacije prelazi iznos od 20.000 KM, ističe dr. Nino Hasanica iz ove službe.

Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom.

Do juna naredne, 2020. godine, predavanjima o reproduktivnom zdravlju biće obuhvaćeno svih 75 škola u svim općinama ZDK. Nakon zimskog raspusta predavanja i obilasci škola biće nastavljeni u školama na području Zavidovića, Žepča i Zenice.

Paralelno s ovim projektom, Služba za školsku higijenu u svim školskim objektima u cijelom kantonu provodi redovne projekte ispitivanja vida, sluha i lokomotornog sistema (stopala, kičma, hod, držanje) učenika, te projekt sigurnosti u školama, koji provodi u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top