skip to Main Content

INZ objavio Izmjene i dopune Procedure za rad predškolskih ustanova

Na osnovu aktuelne epidemiološke situacije, te zaključaka kriznih štabova/stožera, predškolskim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je danas dostavio Izmjene i dopune Procedure za rad predškolskih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u vrtićima.

Izmjene možete pronaći NA OVOM LINKU kao PDF dokument.

Preventivne higijenske mjere u predškolskim ustanovama u smislu broja djece po grupi su korigovane na način da će u jednoj grupi biti moguće primiti do 20 djece, uz zadržavanje kriterija od 2,5 kvadratna metra i 4 kvadratna metra (u jaslicama ili za dijete sa poteškoćama ili hroničnim oboljenjem). Dakle, odrednice kvadrature i kubature ostaju kakve jesu, uz povećanje maksimalno dozvoljenog broja djece po grupi. Sve ostale biosigurnosne mjere ostaju na snazi. Ova promjena moći će se primjenjivati od ponedjeljka, 17.05.2021. godine.

-Čvrsto smo uvjereni da smo ovo postigli zajednički, uz razna odricanja i poteškoće kroz koje smo svi prolazili. Odgovornost i dosljednost i vrtića i nas zajedno doprinijela je trenutno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji koju smo iščekivali, a koja je omogućila ovakvu promjenu. Iskreno smatramo, a podaci to pokazuju, da smo zajednički dali izuzetno značajan doprinos očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od širenja COVID-19 među djecom i zaposlenicima vrtića, ali što je posebno važno i šire u lokalnoj zajednici. Molimo Vas da istrajete u provođenju preventivnih higijenskih procedura i mjera. Prema našem akcionom planu nastavit ćemo da pratimo i unapređujemo rad zajednički, uz vođenje principom smanjenja rizika od COVID-19 kakvu god to mjeru u datom momentu zahtijevalo, navode iz INZ.

 

Back To Top