skip to Main Content

INZ na Trećoj regionalnoj One health konferenciji u Novom Sadu

U organizaciji Balkanske mreže Jednog zdravlja (Balkan One Health Network) ovog vikenda se u Novom Sadu (Srbija) održava Treća regionalna konferencija o Jednom zdravlju pod nazivom „Izazovi Jednog zdravlja u zemljama Zapadnog Balkana“ (“One Health challenges in the Western Balkan countries”).

Domaćin ove godine je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Konferencija je počela jutro u Hotelu “Sheraton” a na njoj učestvuje i tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), kojeg čine v.d. direktor Senad Huseinagić, rukovodilac Veterinarskog zavoda INZ Muhamed Gladan, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Alis Kozica, načelnik Službe za sanitarnu tehniku Nermin Imamović i Rusmir Goletić.

Koncept Jednog zdravlja je pristup zdravstvu, koji prepoznaje da je zdravlje ljudi nerazdvojivo od zdravlja životinja i životne sredine. Ovaj pristup naglašava da je nemoguće postići optimalno zdravlje ljudi, bez očuvanja zdravlja ekosistema i bez brige o zdravlju životinja.

Konferencija je prilika za ostvarivanje saradnje i razmenu informacija i iskustava stručnjaka u ovoj oblasti iz zemlje i regiona, što je od značaja za rješavanje problema i odgovor na aktuelne izazove za javno zdravlje.

Uokviru stručnog dijela konferencije, INZ ima svoja dva predavača, a to su dr.vet.med Rusmir Goletić i dr. Alis Kozica.

Osim njih, predavači na konferenciji su predstavnici Instituta za javno zdravlje i Specijalističke veterinarske laboratorije Crne Gore, Instituta za javno zdravlje i fakulteta za veterinarsku medicinu Univerziteta Sveti Ćirilo i Metodije Skoplje iz Sjeverne Makedonije, Instituta za javno zdravlje, Poljoprivrednog fakulteta i Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad Vojvodina, Medicinskog fakulteta Univerziteta Beograd – Srbija, te predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) za implementaciju Jednog zdravlja (One health) u Evropi.

Prva, osnivačka konferencija One helath mreže održana je junu 2022. u Zenici, na inicijativu INZ i partnera iz regiona, dok je lani, 2023. u Budvi, Crna Gora, održana druga konferencija ove balkanske mreže stručnjaka i institucija iz oblasti Jednog zdravlja.

Back To Top