skip to Main Content

INZ na Sajmu “Jesen u Visokom”: Štand za posjetioce, info-sesije za proizvođače mesa i meda

Na poziv organizatora, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica učestvuje na 17. Poljoprivredno prehrambenom sajmu “Jesen u Visokom”.

Sajam, koji se održava do petka u Kulturno-sportskom centru “Mladost” ima izložbeno prodajni karakter, a na izložbenoj površini od 1.280 m2 unutar sportske dvorane okuplja 70 izlagača iz 20 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Obzirom na to da se radi o poljoprivredno-prehrambenoj manifestaciji, pretežno su izloženi domaći proizvodi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i obrta. Svježe povrće, voće, prerađevine, ljekovito bilje, med i preparati, ukrasno bilje i cvijeće, sirevi i drugi mliječni proizvodi, te nezaobilazno visočko suho meso.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je u “dvostrukoj” ulozi na sajmu. Izlagačima, proizvođačima smo na usluzi sa savjetima, informacijama, a biće upriličena i tematska predavanja. Istovremeno, posjetioci Sajma na štandu INZ-a mogu dobiti niz savjeta, od nutricionizma, do očuvanja zdravlja i prevencije bolesti.

Već prvog dana Sajma pokazan je veliki interes i interakcija, a učesnici, kao i posjetioci, zanimali su se za širok dijapazon aktivnosti INZ-a, o kojima su mogli saznati više u razgovoru sa predstavnicima INZ-a na sajmu.

Nna platou ispred KSC-a je izložena poljoprivredna mehanizacija, a pored poljoprivredno-prehrambenih gazdinstava, na ovogodišnjem sajmu predstavili su se i renomirane domaće kompanije iz prehrambenog sektora.

Osim izložbeno prodajnog karaktera, sajam prati i niz drugih aktivnosti, edukativni, kulturno muzički sadržaj, radionice, promocije, info sesije i slično.

INZ je u naredna dva dana pripremio i info-sesije za mesoprerađivače “Samokontrola, značaj i prednosti”, te Info-sesiju za pčelare “Uzimljavanje pčelinjih društava”, na kojima će zainteresovani proizvođači mesa i meda moći “iz prve ruke” od stručnjaka INZ-a saznati niz korisnih informacija.

Back To Top