skip to Main Content

INZ: Mlade i buduće majke o značaju majčinskog dojenja u prvih šest mjeseci života bebe

Institut za zdravlje i sigurnost hrane organizirao je u Zenici predavanje o važnosti majčinskog dojenja, uz niz praktičnih savjeta i priliku da buduće i mlade majke razgovaraju sa stručnjakinjama iz više oblasti.

Sa majkama su razgovarale dr. Maja Karač, specijalista pedijatrije, dr. Hana Štimjanin, specijalista ginekologije i akušerstva, te Ines Jakupanec, certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju.

– Trudnicama, dojiljama i budućim majkama smo objasnili najčešće zablude, mitove i dali vid podrške da dojenje nije bauk, da će ono biti uspješno sa pravim informacijama, kazala je dr. Štimjanin.

Dоjenje predstavlja hranjenje bebe isključivо majčinim mlijekоm tоkоm prvih šest mjeseci živоta, bez dоdataka vоde, čaja, sоkоva, adaptiranоg mlijeka i čvrste hrane. Institut kontinuirano, kroz razne organizirane aktivnosti promoviše značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unaprijeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu.

– Majčino mlijeko je nezamjenjiva i neprikosnovena hrana u prvih šest mjeseci i kasnije koliko god to traži i želi dijete. To ipak nije samo priča između majke i djeteta, nego priča cijele okoline, koja mora pružiti podršku, kaže dr. Karač.

Svjetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) je 1992. godine prvu sedmicu u avgustu proglasila Svjetskom sedmicom dojenja s ciljem podizanja svijesti, unaprijeđenja i podrške dojenju. Istraživanja pokazuju da je 15,6 posto djece ili tek svako sedmo dijete do šest mjeseci isključivo dojeno u Federaciji BiH.

– Moto ovogodišnjeg obilježavanja je “Zaštitimo dojenje, podijelimo odgovornost”, te on najbolje oslikava ono što je dobrobit i značaj zajednice, a to je pozitivan uticaj okoline i značaj podrške mladoj majci, ističe dr. Kuduzović.

 

Buduće mame i dojilje mogle su u dvosatnom razgovoru sa adekvatnim sagovornicama razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju, ali i dobiti prigodne poklone u vidu marama za dojenje, priručnika i drugih korisnih materijala.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top