skip to Main Content

INZ i Uprava policije MUP-a ZDK: predavanja u prvim razredima svih srednjih škola u Kantonu

U Centru za obuku i smještaj Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), održana je interaktivna prezentacija projekta “Povećanje sigurnosti u školama” namijenjene učenicima prvih razreda srednjih škola na području ZDK.

Tim Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), predstavnica Odsjeka za edukaciju Uprave policije MUP-a ZDK i predstavnica RPZ policijskih službenika (Rad policije u zajednici) predstavili su metodologiju ove radionice, koja će biti provođena u svim srednjim školama u Kantonu, tokom cijele školske godine. Na ovaj način svi članovi tima, i iz INZ-a i iz Uprave policije imat će ujednačen pristup provođenju radionice i pristup na pitanja koje učenici budu postavljali.

U pitanju je inovativni pristup i jedinstvena saradnja zdravstvenih radnika i policije na povećanju sigurnosti u školi, definitivno svojevrstan javno-zdravstveni problem u našoj državi. Osim zdravstvenih radnika i policijskih službenika, projektu su veliki doprinos dali “vanjski saradnici”, psiholog iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kakanj, pedagog iz Pedagoškog zavoda Zenica, te dramski pedagog sa Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U narednih nekoliko dana biće održana i prva radionica u jednoj od srednjih škola u Kaknju, a potom počinje provođenje projekta u svim srednjim školama u ZDK.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top