skip to Main Content

INZ i Uprava policije MUP-a edukuju učenike u 175 srednjoškolskih odjeljenja u ZDK

Predavanjem u Srednjoj tehničkoj školi “Kemal Kapetanović” u Kaknju započeo je novi ciklus predavanja i interaktivnih radionica “Povećanje sigurnosti u školama”, koje zajedno provode Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP ZDK) i Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

 Prvi predavači su bili policijski službenik Danilo Terzić, psiholog Doma zdravlja Kakanj Esmin Brodlija i tim Službe za školsku higijenu INZ-a.

 Do kraja ovog mjeseca, radionice će biti nastavljene u prvim razredima srednjih škola u Kaknju, Brezi, Varešu i Olovu. Planirano je da do kraja školske godine bude održano oko 175 radionica, u svim prvim razredima svih srednjih škola na području ovog kantona.

 Podsjećamo, radionice u srednjim provode ovlašteni predstavnici – policijski službenici za RPZ (Rad policije u zajednici) Uprave policije MUP-a ZDK i timovi INZ-a, nakon što su u prethodnoj školskoj godini slične radionice, prilagođene mlađem uzrastu, priredili i održali u osnovnim školama ZDK. U njima je učestvovalo više od 1.700 učenika u 74 centralne i područne škole u cijelom Kantonu.

 Radnu grupu za izradu radionice činili su predstavnici RPZ policijskih sluzbenika sa područja ZDK, predstavnica Odsjeka za edukaciju Uprave policije ZDK, psiholog Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kakanj, te tim Službe za školsku higijenu INZ. U prethodnom periodu stručne smjernice u pedagoško-didaktičkom smislu dao je i pedagog iz Pedagoškog zavoda Zenica.

 Projekt “Povećanja sigurnosti u školama” realizira se već drugu godinu uokviru Izjave o partnerstvu i dugoročnoj saradnji u projektima i djelatnostima između Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). 

 Uprava policije i INZ su intenzivirali i saradnju u projektima Prve pomoći, edukacije vozača i učesnika u saobraćaju, bili zajedno na saobraćajnicama, u školama, što je princip jedinstven na ovim prostorima, a utemeljen na pozitivnim iskustvima u najrazvijenijim državama svijeta.

 Podrška ovom i sličnim projektima upućena je i od čelnih ljudi i institucija Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Pedagoškog zavoda Zenica i Ministarstva zdravstva ZDK.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top