skip to Main Content

INZ i Udruženje dijabetičara Zenica proveli akciju besplatnog mjerenja “tromjesečnog šećera”

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Udruženje dijabetičara Zenica su tokom septembra i oktobra proveli akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi za dijabetičare sa područja Grada Zenica. Akciju je doniranjem reagensa za mjerenje šećera podržala kompanija Salvus BH.

 Mjerenje takozvanog “tromjesečnog” – HbA1c šećera je obavljano u prostorijama Udruženja u Zenici, kao jedna u nizu aktivnosti koje su planirane u sklopu obilježavanja obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

 Iz gradskog udruženja dijabetičara “Zenica” su se javno zahvalili na doniranim količinama reagensa za mjerenja HbA1c šećera, kao i na provedenim aktivnostima.

 – Važno je napomenuti da su pregledane osobe bile registrirani dijabetičari, te da rezultat mjerenja bio od 5,8 do 14 %, ovisno od terapije, načina prehrane i godišta, ističe predsjednik UG za borbu protiv šećerne bolesti Zenica Haris Delić.

 U provedenoj akciji kontrole tromjesečnih šećera u krvi izvršena je provjera nad 211 osoba, 129 žena i 82 muškarca. Najstariji pacijent je imao 81, a najmlađi pacijenti deset i trinaest godina.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top