skip to Main Content

INZ i partneri: Edukacija o pravilnom pranju dječjih zuba

U Zenici, 19. juna 2024. godine, naš dugogodišnji “partner u zdravlju” Biassco d.o.o. Usora, zastupnik za Curaprox, održao je besplatnu edukaciju i radionicu o specifičnostima pravilnog pranja dječjih zuba. Na edukaciji su prisustvovali doktori stomatologije, diplomirane medicinske sestre, stomatološke sestre kao i patronažne sestre iz Doma zdravlja Zenica, Dom zdravlja Žepče, Dom zdravlja Vareš, Dom zdravlja „Prim.dr. Mijo Grgić“ Usora.

Ova aktivnost, bila je namijenjena zdravstvenim profesionalcima patronažnim medicinskim sestrama u kontekstu unapređenja oralnog zdravlja djece uvođenjem sistema redovnog informisanja o važnosti pravilne oralne higijene od rođenja, te u svrhu spominjanja važnosti obavljanja redovnih stomatoloških pregleda kod djece. Patronažne sestre su prepoznate kao promotori i edukatori i prvi kontakt sa roditeljima po rođenju djeteta.

 Edukacija i radionica su bile ključne za podizanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja kod djece, te su pružile praktične savjete i tehnike za pravilno održavanje oralne higijene među najmlađima. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje Institut za zdravlje i sigurnost hrane, Služba za školsku higijenu, provodi u saradnji sa Biassco d.o.o. Usora,  Domom zdravlja Zenica i Ministarstvom zdravstva ZDK, s ciljem smanjenja KEP indeksa kod djece predškolskog uzrasta.

Aktivnosti kao što je ova predstavljaju značajan korak ka unapređenju oralnog zdravlja u zajednici, a edukacija stručnog kadra osigurava da se savjeti i tehnike pravilnog pranja zuba prenesu na roditelje i djecu na najefikasniji način.

“Oralno zdravlje djece je od izuzetne važnosti, a pravilno održavanje higijene zuba od najranije dobi postavlja temelje za zdravlje u budućnosti,” istakla je prof.dr.sc. Trtić Nataša dr.stomatologije sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Praktične radionice su vodile  dr.dentalne medicine Emina Delić Muratović i dr.dentalne medicine Badema Begović Isić kao i prof.dr.sc. Nataša  Trtić dr.stomatologije.

U sklopu naših aktivnosti o podizanju svijesti o oralnom zdravlju, uvodimo novi korak – slanje poziva za prvi stomatološki pregled dvogodišnjacima rođenim na području Grada Zenice. Ovaj preventivni pregled ima za cilj rano otkrivanje potencijalnih problema i pružanje stručnih savjeta roditeljima kako bi se osigurala optimalna oralna higijena od najranije dobi.

Naša posvećenost zdravlju djece nije samo naš zadatak, već i naša misija. Zajedno možemo osigurati da svaki osmijeh bude zdrav, svijetao i dugotrajan. Neka nam briga o oralnom zdravlju bude svakodnevna praksa i inspiracija za sve buduće generacije.

 

Back To Top