skip to Main Content

INZ: Demant neistinitih navoda Eko foruma Zenica

Povodom deset godina djelovanja u Gradu Zenica, Udruženje građana Eko forum Zenica je na svojoj internetskoj i Facebook stranici objavilo tekst u kojem je, u dijelu u kojem je pomenut Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, iznesena gruba neistina koja, najblaže rečeno, ne odgovara stvarnom stanju i činjenicama koje, sigurni smo, znaju odgovorni u Eko forumu.

U članku “Deset godina borbe za ekološki održivu Zenicu”, između ostalog, navodi se “upozorenje INZ-u za skrivanje podataka o zdravlju stanovništva i o efektima zagađenja na zdravlje, izbjegavanje odgovornosti i nesebičnu podršku zagađivačima”.

Želimo da vjerujemo da navedena neistinita konstatacija nije plod preuranjene rođendanske euforije, niti neiskrene namjere, nego isključivo neznanja ili u najgoremn slučaju odsustva želje za dobijanjem ili posjedovanjem istinitih  lako provjerljivih informacija.

Želimo naglasiti da ni u kom slučaju nećemo ulaziti u povode, srž, niti ijedan segment “ostatka” saopćenja, nego ćemo samo argumentima i činjenicama demantovati “zasluge” pripisane INZ-u od strane nepotpisanog autora saopćenja EF-a. A činjenice su, između ostalog sljedeće:

– Uvidom u vlastitu dokumentaciju aktuelno rukovodstvo Eko foruma se može uvjeriti da je INZ upravo u saradnji sa ovim udruženjem građana (NVO) organizovao najmanje jedan skup, a okončano je ili je u toku niz ekoloških i zdravstvenih projekata sa drugim udruženjima, organizacijama civilnog društva i institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji, BiH. INZ je, također, dio ili partner u nekoliko međunarodnih projekata koji u svom opisu ili djelovanju imaju segmente zaštite okoliša.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u tri godine svog postojanja, te ranije kao Zavod za javno zdravstvo ZDK niti u jednom jedinom slučaju nije odbio objaviti, odgovoriti ili pružiti uvid u bilo koji dokument čiji je autor, a koji govori o zdravlju stanovništva u Kantonu. Svi Izvještaji o zdravstvenom stanju stanovništva su predmet razmatranja i usvajanja dvanaest (12) općinskih vijeća i Skupštine ZDK.

– Javno je, u vidu saopćenja i odgovora na medijske upite nedavno objavljen godišnji broj oboljelih od karcinoma, po vrsti karcinoma, općinama, spolu i dobi oboljelih i drugim parametrima, koji je ranijih godina bio dostupan i u redovnim izvještajima, čime je još jednom pokazano naše opredjeljenje potpuno suprotno vašoj neutemeljenoj tvrdnji.

– Uzgred, u preventivno-promotivne, edukativne i stručne svrhe, kao i edukaciju građana, samo u protekloj godini je objavljeno više od stotinu saopćenja, objava, brošura, letaka, informacija, održano je na desetine skupova, a dio njih direktno ili indirektno se odnosio i na problem zagađenja zraka, zemlje, hrane, te posljedice zagađenja na ljude, životinje, biljke i hranu.

– U proteklom periodu zastupnici kantonalne skupštine i vijećnici općinskih vijeća postavili niz upita na teme iz različitih oblasti rada INZ i na svako je odgovoreno u zakonskom roku, te su ona objavljena na službenim stranicama gradova/općina i Kantona, te javno dostupna i na druge načine.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane nije adresa za revolt i ogorčenje zvaničnika EF u vezi sa neobjavljivanjem rezultata mjerenja zagađenja, jer INZ nema, niti je ikad imao opremu, ovlaštenje ili zadatak da mjeri zagađenje.

– Vjerujemo da aktuelno rukovodstvo EF zna razliku između ovog Instituta i drugih organizacija i institucija, kao i da je poznato da je okvir djelovanja svake državne institucije jasno propisan zakonima, odlukama i onim što osnivač propiše. Sve to također je sadržano u javno objavljenim propisima i odlukama i ne postoji mogućnost “prikrivanja” ili “izbjegavanja odgovornosti”.

– Na jednoj od proteklih Skupština ZDK, te u nizu javnih istupa zvaničnika INZ u medijima, kao i na našoj zvaničnoj internet prezentaciji u video i tekstualnoj formi je najavljeno da je INZ autor Studije utjecaja zagađenja na mortalitet u Zenici i ZDK. Želimo vjerovati da “talasanje” određenih zvaničnika EF nije želja da se stvori lažni dojam da je Studija i Analiza produkt njihovog pritiska. Čak i laicima je jasno da se INZ ne bavi medijskim “balonima”, nego da se radi o višemjesečnom stručnom radu niza eksperata uz korištenje UN-ovih softvera za analizu zagađenja, pa se prema tome ovom pitanju ne može pristupiti kao “statusu na Facebooku” nego kao ozbiljnom problemu kojem ne pomažu paušalna iskrivljena shvatanja, nego samo naučno utemeljene činjenice.

– Nekoliko zvaničnika Eko foruma je u neformalnim unaprijed i prvo usmeno informisano da je u toku priprema Okruglog stola, przentacije istraživanja i prateće press konferencije, te da će pozivi za ove skupove biti upućeni tokom ove sedmice, tako da imamo pravo sumnjati da se radi o – ili hroničnoj neuvezanosti zvaničnika EF ili o zloj namjeri pojedinaca koji (ne) potpisuju pomenuto saopćenje.

– Na kraju, želimo svim članovima i rukovodstvu Eko foruma čestitati desetu godišnjicu rada i djelovanja u želji da se ubuduće rad zasniva što više na činjenicama i provjerljivim podacima, amanje na ličnim animozitetima, paušalnim i uopćenim ocjenama. Želimo vjerovati da je Eko forum u drugoj dekadi svog poslovanja dovoljno jaka organizacija civilnog društva da se ne mora baviti napadima na sve i svakog po svaku cijenu u sticanju simpatija određenih političkih i društvenih krugova, a onda i dijela međunarodnih organizacija i sponzorskih kanala na način neutemeljenih tvrdnji. Kao gest da je to zaista tako najmanje što očekujemo jeste uklanjanje netačnih i zlonamjernih tvrdnji u vezi sa radom INZ.

– Eko forum i sve druge organizacije civilnog društva, nevladin sektor, udruženja i organizacije imaju u INZ i svim zaposlenicima partnere u borbi za zdravlje, zdraviju okolinu i zdraviji život. Našu posvećenost tome do sada je uvidjelo više od 2.700 privatnih i javnih subjekata iz cijele BiH sa kojima sarađujemo u desetinama oblasti, te ne sumnjamo da to možete postati i vi, isključivo iskrenim i otvorenim pristupom u kojem ćete poštovati da od nas možete dobiti samo naučno utemeljene činjenice i provjerene podatke, a nikako paušalne ocjene pogodne za dnevno-politička razračunavanja.

– U nadi da ćete ovaj demant i osvrt u cijelosti prihvatiti, te postupiti po našem zahtjevu uklanjanjem neistinih navoda ili u drugom obliku – objavom ovih činjenica u istoj rubrici vijesti, još jednom naglašavamo da vam stojimo na raspolaganju i nadamo se skorom susretu na najavljenom skupu u Zenici.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

direktor prim.dr. Senad Huseinagić

Back To Top