skip to Main Content

Informacija-Radionica u okviru Grant projekta ” Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH”

U prostorijama Gradske uprave Grada Zenica i prostorijama Gradskog muzeja Zenica održana je radionica u vezi nastavka pripreme projektnih zadataka u okviru Grant Projekta „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“.

Održan je cjelodnevni radni sastanak na kojem su učestvovali projektni tim Federalnog ministarstva zdravstva i Svjetske banke, te predstavnici Gradske uprave Grada Zenica, Ministarstva zdravstva ZDK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Pedagoškog zavoda Zenica, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Doma zdravlja Zenica, Zavoda za medicinu rada ZDK, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, drugih zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova, nevladinih organizacija, sportskih klubova, rekreativnih centara, malih i srednjih preduzeća, vjerskih zajednica.

 Glavni cilj projekta je ostvarivanje partnerstva u lokalnim zajednicama radi promovisanja zdravih životnih stilova i smanjenja riziko-faktora za obolijevanje od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti kroz promjene u znanju, stavovima i ponašanju mladih ljudi i cjelokupnog stanovništva.

 Grant sredstva vlade Švicarske opredjeljenja su tako da se preko Svjetske banke i Federalnog ministarstva zdravstva provede specifičan Grant Projekat „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“, a koji će sadržavat četiri cjeline: zagovaranje, mobilizacija zajednice, edukacija/intervencije, monitoring/evaluacija.

 Istaknuto je da je Grad Zenica kao lokalna zajednica uvijek bila mjesto gdje je Federalno ministarstvo zdravstva ostvarivalo veoma uspješnu saradnju, te Zenica ni ovaj put nije slučajno odabrana.

 – Predstavili smo mogućnosti koje Grad Zenica može da ponudi, jer su na skupu bili predstavnici Grada, zdravstvenih i obrazovnih institucija, vjerskih zajednica, te je skup bio prilika da još jednom iznesemo šta je sve moguće da kao lokalna sredina učinimo na smanjenju riziko-faktora za zdravlje građana, rekao je Zijad Softić, predstavnik Gradske uprave Zenica.

 U narednih mjesec-dva planiraju se definirati projektni zadaci, na osnovu kojih će se i realizirati projekat u toku naredne školske godine u odabranim školama i vrtićima i ostalim dijelovima lokalne zajednice. Od uspješnosti ovog projekta zavisit će dalja saradnja sa švicarskim donatorom.

 Projekat će se realizirati u oba entiteta BiH, i to u Zenici i Mostaru u FBiH, te Doboju i Zvorniku u RS.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Back To Top