skip to Main Content

Ibrahimagić i Čaušević na Kongresu pčelarstva u Sarajevu

Gotovo 200 učesnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta okupilo se na dvodnevnom Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je otvoren danas u Sarajevu. Na skupu se prezentiraju radovi iz oblasti razvoja pčelarstva u različitim segmentima, a naglasak radnog dijela Kongresa je na apiterapiji i standardizaciji pčelinjih proizvoda.

Kongresu prisustvuju pčelari i prerađivači pčelarskih proizvoda, predstavnici općinskih, kantonalnih i entitetskih udruženja i pčelarskih saveza, naučni i akademski radnici i predstavnici obrazovnih institucija te predstavnici veterinarskih i poljoprivrednih zavoda i instituta. Skupu prisustvuju i istraživači sa Univerziteta u Yorku (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji prenose znanja stečena izučavanjem ponašanja pčela.

Jedan od predavača i prezenter teme na dvodnevnom skupu je doc.dr.sc. Amir Ibrahimagić, dipl.ing.MLD., načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). Ibrahimagić, inače i prvi čovjek Komore Medicinsko-laboratorijskih dijagnostičara FBiH je bio prezenter stručnog rada “IN VITRO ISPITIVANJE SINERGIZMA DJELOVANJA MEDA I ANTIBIOTIKA NA VIŠESTRUKO OTPORNE GRAM NEGATIVNE BAKTERIJE”.

Osim njega, član tehničkog Organizacionog odbora je i magistar upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane i Quality manager (QM) u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Benjamin Čaušević.

Tokom dva dana kongresa svojim izlaganjima predstavit će se 111 autor, s 37 radova iz više zemalja i različitih govornih područja. U Zborniku ima pet kvalitetnih članaka, 33 sažetka, a tokom kongresa u trajanju od dva dana održat će se 27 predavanja. Prethodna tri kongresa su održana u Tuzli, Gradačcu i Bihaću, a iz godine u godinu interesiranje za ovu struku raste.

Ova grana privrede nedovoljno iskorištena, a postoji veliki potencijal. Godišnja konzumacija meda je 5.000 tona, uvozi se 300 tona meda, dok se izvozi tek između 15 i 20 tona, a uvozi se med lošije kvalitete.

Profesor i član Organizacionog odbora Kongresa Midhat Jašić rekao je da pčelinji proizvodi imaju svoj lanac vrijednosti koji čine svi sektori podrške pčelarstvu. Naglasio je da pčelarstvo može poslužiti za smanjenje siromaštva posebno u ruralnim dijelovima BiH, jer ukoliko se posjeduje 60 košnica kojima se dobro upravlja, od toga može živjeti četveročlana porodica godinu dana. U BiH ima oko 5.000 pčelara koji imaju oko 300.000 košnica, a tu je 80 društava koja okupljaju pčelare, ali koja nisu kompaktna i organizirana što je potrebno mijenjati.

Back To Top