skip to Main Content

HPV vakcina

Kada bi moje dijete trebalo da dobije HPV vakcinu?

Zaštitite svoje dijete od određenih karcinoma u nastavku njegovog života HPV vakcinom u dobi od 11-12 godina.

  • Doza #1

11-12 godina (može početi sa 9 godina)

  • Doza #2

6-12 mjeseci nakon prve doze

Djeca uzrasta 11-12 godina treba da dobiju dvije doze HPV vakcine, u razmaku od 6 do 12 mjeseci.

HPV vakcine se mogu davati počevši od 9 godina.

Djeci koja započnu seriju HPV vakcine na ili nakon svog 15. rođendana potrebne su tri doze, koje se daju tokom 6 mjeseci.

Ako vaš tinejdžer još nije vakcinisan, razgovarajte sa njegovim doktorom da to učinite što je prije moguće.

Tinejdžeri i mladi također mogu biti vakcinisani. Svako do svoje 26 godine starosti bi trebao da primi HPV vakcinu ako već nije u potpunosti vakcinisan.

Vakcinacija protiv HPV-a se ne preporučuje starijim od 26 godina.

  • Neke odrasle osobe starosti od 27 do 45 godina koje već nisu bile vakcinisane mogu odlučiti da se vakcinišu protiv HPV-a nakon razgovora sa svojim ljekarom o riziku od novih HPV infekcija i mogućim prednostima vakcinacije za njih.
  • HPV vakcinacija odraslih daje manje koristi, jer je više ljudi u ovom uzrastu bilo izloženo HPV-u

“Rana zaštita najbolje djeluje. Zato se HPV vakcina preporučuje ranije nego kasnije. Zaštitite vaše dijete mnogo prije nego što dođe u kontakt s virusom.”

Vakcinacija protiv HPV-a sprječava infekcije i prekanceroze koje izazivaju rak

HPV infekcije i prekanceri grlića materice (abnormalne ćelije na grliću materice koje mogu dovesti do raka) su opali od 2006. godine, kada su HPV vakcine prvi put korištene u SAD-u.

  • Među tinejdžerkama, infekcije HPV tipovima koji uzrokuju većinu HPV karcinoma i genitalnih bradavica su smanjene za 88%.
  • Među mladim odraslim ženama, infekcije HPV tipovima koji uzrokuju većinu HPV karcinoma i genitalnih bradavica su smanjene za 81%.
  • Među vakcinisanim ženama, procenat prekancera grlića materice uzrokovanih tipovima HPV-a koji su najčešće povezani sa rakom grlića materice opao je za 40%.

HPV vakcina je veoma sigurna. Preko 15 godina sakupljenih podataka pokazuju da su HPV vakcine vrlo sigurne i efikasne. Kao i sve vakcine, naučnici nastavljaju da prate HPV vakcine.

Back To Top