skip to Main Content

Holandski studenti posjetili INZ

Holandski studenti posjetili INZ

Grupa od 22 studenta iz holandskog grada Tilburga, okupljeni u Fondaciju „Out of area“, posjetili su danas (četvrtak) Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Holandski studenti su prošle, 2017. godine nakratko boravili u Institutu, te se oduševili prezentiranim aktivnostima, pa su poželjeli da pri svom sljedećem dolasku posjete INZ i  detaljnije se upoznaju sa aktivnostima i osobljem.

-„Out of area“ godišnje realizira 35 aktivnosti, od posjeta institucijama do uređenja prostora predškolskih ili školskih ustanova u više država. U Zenici su već radili u školama „Musa Ćazim Ćatić“, „Vladimir Nazor“, Alija Nametak“, „Ahmed Muradbegović“, Srednjoj Medicinskoj školi JU za djecu sa poteškoćama u razvoju…., kaže Nina Orman iz Fondacije „Gradimo budućnost – Out of Area“.

Tokom posjete INZ-u domaćini su im bili zaposlenici Službe za školsku higijenu, koji su im predstavili rad Službe, te osvrt na konkretne aktivnosti u 2017. godini.

Članovi holandske fondacije su istakli da uglavnom u BiH dobijaju informacije o problemima ili zahtjeve za pomoć, dok su u INZ-u još prilikom prošlogodišnje posjete zatekli uvjete i aktivnosti koje su na nivou onog što imaju u svojoj državi, pa su željeli da obnove i prošire kontakt i saradnju.

-Studenti su bili pozitivno iznenađeni onim što su čuli kod nas, koliko se pridaje pažnje promociji zdravlja, prevenciji maloljetničke delikvencije, oralnom zdravlju školske djece. Interesovalo ih je naše viđenje opremljenosti škola, kao i kako da dobiju što objektivniji presjek stvarnog stanja u školama. Veoma su zainteresovani za kreiranje zajedničkih projekata, upoznavanje rada ostalih segmenata INZ-a, a započeli smo razgovore o željama i ciljevima u narednim posjetama, kao i konkretizaciji saradnje, istakao je dr. Nino Hasanica, stručni saradnik za školsku higijenu Instituta za zdravlja i sigurnost hrane.

Institut  za zdravlje i sigurnost hrane

U prilogu fotografije:

-sa predavanja holandskim studentima u INZ-u

-dr.Nino Hasanica, stručni saradnik za školsku higijenu INZ

Back To Top