skip to Main Content

Hasanica na seminaru o zdravstvenom problemu debljine djece u Sarajevu

Kao predstavnik Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica doc. dr. sc. Nino Hasanica iz Službe za školsku higijenu učestvovao je u Sarajevu na seminaru u organizaciji bh. kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravlje RS.

Debljina kod djece je važan zdravstveni problem koji se povećava u cijelom svijetu, sa posebno alarmantnim trendovima u Evropi.

Debljina ima širok spektar neposrednih i kasnih posljedica prvenstveno u smislu povećanog broja oboljelih od masovnih hroničnih nezaraznih oboljenja (dijabetes, povišen krvni pritisak, ateroskleroza), čak i povećanog broja smrtnih slučajeva povezanih sa debljinom.

Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu uspostavila je Evropsku inicijativu za praćenje debljine kod djece (European Childhood Obesity Surveillance Initiative – COSI) u više od polovine zemalja regiona za redovno praćenje epidemije debljine s ciljem uticaja na zdravstvene politike.

Cilj inicijative je mjerenje trendova prekomjerne mase djece uzrasta 6 do 9 godina kako bi se epidemija jasno razumjela i omogućila poređenja među državama.

Služba za školsku higijenu Instituta već godinama radi na ovom problemu, u smislu praćenja rasta i razvoja djece u osnovnim i srednjim školama (mjerenja tjelesne mase, visine, obima struka, kukova), te radi na unapređivanju prehrane u školskoj dobi.

-Tokom seminara posebno zadovoljstvo bilo je raditi i družiti se sa kolegama sa Službi koje se bave preventivnom zdravstvenom zaštitom školske djece i omladine iz Zavoda za javno zdravstvo SBK i Zavoda za javno zdravstvo USK, ali i svih drugih javno-zdravstvenih ustanova iz BiH, istakao je Hasanica.

U narednom periodu i u BiH će se provoditi spomenuto COSI istraživanje.

 

 

Back To Top