skip to Main Content

Gradska biblioteka Zenica i INZ: Predavanje za učenike – Dijabetes u dječijoj dobi

U Čitaonici Gradske biblioteke Zenica danas je, za učenike nekoliko zeničkih osnovnih škola, održano predavanje na temu “Dijabetes u dječijoj dobi”.  Cilj ove aktivnosti jeste da se o prevenciji  bolesti i očuvanju zdravlja priča izvan medicinskih ustanova, ali i škola, gdje učenici imaju drukčiji odnos spram onog što čuju.
“Zdravlje u bibliotekama i čitaonicama” ima poseban značaj, jer su to mjesta na kojima se upija znanje, kako iz knjiga i udžbenika, tako i živa riječ autora. Zbog toga su, a povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Gradska  biblioteka Zenica i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizovali predavanje, kojem su prisustvovali učenici osnovnih škola “Meša Selimović”, “Edhem Mulabdić” i “Musa Ćazim Ćatić – područna škola Blatuša”, zajedno sa nekoliko pedagoga i nastavnika.
Predavačica je bila Erna Terzić, magistrica zdravstvene njege i menadžmenta. Učenike je upoznala sa karakteristikama oboljenja, kako se ono manifestuje na njihove školske drugarice i drugove, te šta je neophodno da čine da olakšaju, a i ne otežaju njihovo stanje svojim ponašanjem.
INZ
Back To Top