skip to Main Content

FOTO+VIDEO: Preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nastavio je podržavati sve segmente društva, kroz izradu edukativnih plakata, letaka i brošura na aktuelnu temu. Ovaj put, producirani su plakat, brošura i kratki video, koji trebaju biti na usluzi i korištenje kako vlasnicima i osoblju,  tako i gostima ugostiteljskih objekata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme aktivnih mjera zaštite od novog koronavirusa.

Brošura sa preporučenim koracima je u elektronskoj PDF formi, obzirom da bi printanjem materijala i njegovom distribucijom upravo bila prekršena pravila koja su u njoj navedena, a to je da se ne dozvoli “razmjena” i doticanje papira, računa ili jelovnika (menija) između više osoba, a time i znatno uveća mogućnost širenja virusa Covid-19.

Između ostalih, date su preporuke o dezinfekcionim barijerima, dezinfekciji ruku, stolova i drugih površina, te date jednostavne preporuke kako za goste, tako i za osoblje i vlasnike.

WeTransfer link za preuzimanje materijala je https://we.tl/t-Zu0nUGC40B

Osim neophodne distance, razmaka između stolova, broja osoba za jednim stolom, do upotrebe menija/jelovnika, pribora, kao i neophodnosti dez-barijera i dezinfekcionih sredstava. Preporučeni su i načini plaćanja, korišćenja wc-a, date su preporuke o čišćenju podova, površina, bacanju otpada….

Pored općih obaveza poslovanja u skladu sa zakonskom regulativom i mjerama koje proističu iz nje (zdravstveni nadzor, sanitarni pregled, edukacija, dobra higijenska praksa, DDD, HACCP) rad uspostaviti i organizovati prema mjerama i preporukama, a radi sprečavanja širenja infekcije Covid-19.

Svi materijali su besplatno dostupni za neograničeno preuzimanje, printanje i dalju distribuciju svima kojima mogu biti od koristi. U materijalima koji su publicirani danas nalazi se i “loop” (“beskonačni”) video u HD rezoluciji, u kojima se u nekoliko koraka daju osnovne preporuke gostima, a moguće ga je koristiti na plejerima i DVD-ovima u objektima i baštama.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

PREUZMI OVDJE BROŠURU-UPUTSTVO

PREUZMI OVDJE-PLAKAT

Facebook video link https://www.facebook.com/inz.ba/videos/967712370315126/

WeTransfer link za download brošura, video zapisa i “loop” videa https://we.tl/t-Zu0nUGC40B

Youtube link https://youtu.be/8LZyCQKLudw

Preporuke – za emitovanje u ugostiteljskim objektima

INZ donosi kratak set preporuka koje ugostiteljski objekti mogu koristiti, preuzeti za emitovanje na svojim displejima/ekranima

Gepostet von Institut za zdravlje i sigurnost hrane am Mittwoch, 13. Mai 2020

Back To Top