skip to Main Content

FOTO: Zenički dani prevencije – Plavi novembar

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa partnerima, provodi i ove godine projekt “Zenički dani prevencije – Plavi novembar“. Projekt sa INZ-om realiziraju studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici (UNZE) i Udruženje studenata medicine u BiH „BoHeMSa“. Mjesec novembar je od zdravstvenih raadnika obilježen kao mjesec ukazivanja i promocije brige o zdravlju muške populacije, te edukaciji stanovništva o karcinomu prostate i testisa.
Danas je organizovan info pult u Shopping centru Zenica, a studenti su posjetiocima Centra dijelili informativni materijal, potrebi i načinima prevencije ovih oboljenja, kao i dodatno razgovarali sa prolaznicima koji su imali pitanja. te ih o tome više upoznavali u direktnom razgovoru. Zajedno sa njima na pultu su bile i zaposlenice Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu INZ-a.

Pokret obilježavanja novembra kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca dobio je naziv Movember – spajanjem riječi “moustache” (engl. brkovi) i “November” (engl. novembar) jer su brkovi određeni kao simbol čitavog pokreta. Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja. Fokus je na zdravstvenim problemima kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.

PROVJERITE STANJE – kliknite ovdje da  POPUNITE IPSS UPITNIK

(Internacionalni prostata simptom skor za osobe muškog pola)

Za večeras je u Amfiteatru Medicinskog fakulteta UNZE planirano predavanje eminentnih stručnjaka iz oblasti onkologije i radiologije u saradnji sa studentima VI godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a biće održani i Turnir u malom nogometu s vrijednim nagradama za najbolje, te tematska EDOTEKA – Atrakcija mladih Zeničana – kviz tokom kojeg će se prirediti set pitanja usmjerenih ka tematici projekta.

Back To Top