skip to Main Content

FOTO: UG Život Zenica i INZ obilježili “Ružičasti oktobar”

Udruženje “Život” Zenica, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane, te učenicama Medicinske škole obilježilo je u Zenica City Centru, “Ružičasti oktobar” – Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Kroz druženje, dijeljenje letaka sa korisnim informacijama, ali i mjerenjem krvnog pritiska i šećera, građanima Zenice se još jednom skrenula pažnja na važnost preventivnog pregleda kada je u pitanju karcinom dojke.

Jedna od članica Udruženja “Život” je ukazala na bitnost preventivnog pregleda, putem ultrazvuka ili mamografije, kod žena kada je u pitanju karcinom dojke.

“Redovan i pravilan samopregled dojke može uveliko da smanji broj oboljelih i stopu smrtnosti. Došli smo tu da zajedno pošaljemo zajedničku poruku građanima, a to je da bolest nije kraj, da treba da se borimo i da trebamo da poradimo na prevenciji. ‘Bori se i voli sebe’ je naša današnja poruka”, kazala je Belmina Pivić, profesorica u Medicinskoj školi u Zenici.

Predsjednica Udruženja “Život” Dijana Jerković kazala je da je jedini vid prevencije karcinoma dojke njegovo rano otkrivanje. Dodala je i to da je odziv građana na zadovoljavajućem nivou što može ukazivati na to da je svjesnost ipak porasla u odnosu na prethodne godine.

(FOTO: INZ & UG “Život”, Tekst: Zenit)

Back To Top