skip to Main Content

FOTO: U Mostaru međunarodna konferencija povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane u Mostaru je danas održana Međunarodna konferencija „Jedinstveno zdravlje – trenutno stanje i izazovi za implementaciju“.

Uz prisustvo predstavnika Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Razvojnog programa UN (UNDP) na konferenciji je učestvovalo oko 90 predstavnika nadležnih institucija iz sektora sigurnosti hrane, veterinarstva, javnog zdravstva i okoliša, akademske zajednice i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini te iz susjednih zemalja.

Konferencija je održana u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz podršku EFSA-e i UNDP-a.

Uz predavanja i plenarnu  diskusiju o jedinstvenom zdravlju te prezentacije aktivnosti iz navedene oblasti u Bosni i Hercegovini, u sklopu konferencije predstavljene su mogućnosti za unaprjeđenje saradnje s Evropskom agencijom za sigurnost hrane kroz projekte, jačanje kapaciteta i naučnu saradnju.

Predstavnik Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica bio je menadžer za kvalitet INZ Benjamin Čaušević, koji je bio jedan od predavača.

Pozdravne i uvodne govore imali su direktor Agencije za sigurnost hrane BIH Džemil Hajrić, savjetnik zamjenika Predsjedavajuće Vijeća ministara BIH Adem Zolota, federalni ministri trgovine Amir Hasičević i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, te predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač.

U uvodnom obraćanju, dr.sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, istaknuo je značaj primjene koncepta jedinstvenog zdravlja s aspekta zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša. „Ova međunarodna konferencija predstavlja naš doprinos implementaciji koncepta jedinstvenog zdravlja u Bosni i Hercegovini, što zahtijeva zajedničke aktivnosti i saradnju svih institucija u sektorima sigurnosti hrane, veterinarstva, javnog zdravstva i okoliša na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, kao i podršku i učešće akademske zajednice”, istaknuo je direktor Hajrić.

Na skupu je objavljeno više prezentacija i tema, od strane predstavnika Agencije za sigurnost hrane BiH,  Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO),  Centra za interdisciplinarne studije (CIS), Udruženja “Jedno zdravlje” BIH, UN-ovog programa za hranu, Ureda za veterinarstvo BIH, Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, UNDP-a, te Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Glavnim državnim laboratorijem Kipra, održana je i obuka predstavnika nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine o primjeni IMPRORISK modela za procjenu rizika.

Back To Top