skip to Main Content

FOTO: Tim INZ-a na simpoziju “Infekcije u putnika – epidemiologija, klinička slika, dijagnostika, terapija i prevencija”

Tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica učestvovao je danas (petak) na jednodnevnom simpoziju “Infekcije u putnika – epidemiologija, klinička slika, dijagnostika, terapija i prevencija”, koji je održan u Zagrebu, Hrvatska. U timu su bili dr. Fatima Bašić, načelnice Službe za epidemiologiju i ekologiju INZ, dr. Sanela Pekmić-Bečić, epidemiolog u Službi, Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju i Muhamed Skomorac, stručni saradnik za epidemiologiju u INZ.

Organizatori skupa održanog u kongresnim prostorima zagrebačkog hotela “Dubrovnik” su bili Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti, Hrvatsko epidemiološko društvo, Hrvatsko društvo za spolno prenosive bolesti, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Nastavni zavod za javno zdravstvo
“Dr. Andrija Štampar” i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Voditelji cjelodnevnog skupa su bili stručnjaci hrvatskih medicinskih institucija i ustanova, a tematske cjeline govorile su o globalnom prikazu putovanja sa posebnim osvrtom na posljedice po turizam u Hrvatskoj i na Jadranu, putničkoj medicini u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, rizičnom ponašanju mladih tokom putovanja, savjetovanju prije putovanja i epidemiološkom nadzoru nakon putovanja, još uvijek globalno aktuelnoj parazitozi – malariji, COVID-19 tematici, gripi, molekularnoj dijagnostici infekcija, kliničkim osobitostima hemoragijskih groznica, kao i globalnom prikazu HIV infekcije, te novoj aktuelnoj opasnosti širenja “majmunske groznice”.

Stručnjaci INZ-a kontinuirano učestvuju na svim bitnijim regionalnim i međunarodnim skupovima, a posebna pažnja posvećuje se unaprijeđenju znanja i spoznaja o aktuelnim svjetskim trendovima i primjeni najnovijih standarda i metoda u prevenciji, praćenju i dijagnostici epidemioloških trendova i događaja.

Back To Top